Koeweit: lijst gestolen kunst is niet compleet

KOEWEIT, 22 AUG. Zeldzame kunstschatten die de Irakezen tijdens de Golfoorlog uit het Nationaal Museum van Koeweit hebben meegenomen, ontbreken volgens museummedewerkers op de lijst van gestolen kunstvoorwerpen die Bagdad wil terug geven.

De Irakezen hebben een lijst van kunstvoorwerpen die nu in het museum van Bagdad liggen, gegeven aan de VN-afgevaardigde die toeziet op de teruggave van de gestolen kunstschatten uit Koeweit. Er ontbreken onder andere voorwerpen op de lijst van de zeer kostbare Al-Sabah-collectie, een van de grootste verzamelingen van Islamitische kunst in de wereld.

De vrouw van sjeik Nasser Sabah al-Ahmed al-Sabah, die de collectie verzamelde en aan het Koeweits museum in bruikleen gaf, zei dat Koeweit een team van experts naar Bagdad zal sturen, om de VN bij de teruggave te helpen.

De VN heeft aangekondigd dat de kunstschatten in september teruggegeven worden aan Koeweit. Bagdad heeft al 40 ton goud (waarde bijna anderhalf miljard gulden) aan Koeweit teruggegeven. Probleem bij de teruggave van de kunstvoorwerpen is, volgens curator Fahed al-Wohaibi, dat de Irakezen ook de catalogi en archieven hebben gestolen. Zodoende moeten museummedewerkers aan de hand van plaatjes en uit hun geheugen de verliezen vaststellen. (Reuter)