INSALATA MISTA DA BAFFETTO

Volgens een gezaghebbende bron bakt pizzeria da Baffetto (Snorremans) de beste pizza's van Rome. Ik durf daar mijn hand niet voor in het vuur te steken, maar feit is dat Baffetto zijn pizza's maakt volgens de regels van de kunst: met een deegbodem die dun en knapperig, en met een vulling die vers en gevarieerd is.

Voor de horden Nederlandse scholieren die binnenkort, in het kader van cultureel onderricht, weer op Rome worden losgelaten, en voor al die anderen met een smalle of ruimere beurs, volgt hier het adres: Via del Governo Vecchio 114, bij piazza Navona.

Baffetto serveert ook onopgesmukte doch heerlijke contorti, bijgerechten, waaronder een insalata mista. Voor het maken van deze gemengde salade, voor 2-3 personen, is nodig:

1 kleine krop Romaanse sla 2 vleestomaten 1 kleine pot witte bonen 1 bolletje Mozzarella-kaas 6 eetlepels olijfolie 2 eetlepels azijn zout, peper, snuifje tijm of oregano een paar zwarte olijven

Was de sla en de tomaten en snijd deze groenten in respectievelijk repen en partjes. Spoel de bonen af en laat ze uitlekken. Prak de kaas met een vork tot korrels. Klop een vinaigrette van olie, azijn, peper en tijm. Schep een deel van de vinaigrette op een schaal door de sla. Drapeer op deze groene ondergrond achtereenvolgens de bonen, de stukken tomaat en de kaaskorrels; sprenkel op elke laag wat vinaigrette. Garneren met de olijven.