Indonesische minister boos op Kamerleden na bezoek gevangenis

JAKARTA, 22 AUG. De Indonesische coördinerend minister voor veiligheidszaken, admiraal b.d. Sudomo, heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over het bezoek dat zeven Nederlandse Kamerleden zondag brachten aan de Cipinang-gevangenis in Oost-Jakarta, waar de belangrijkste politieke gevangenen van het land hun straf uitzitten.

De Kamerleden zouden zich niet aan de regels hebben gehouden. Als gasten van de Indonesische regering hadden zij toestemming moeten vragen alvorens zich bij de gevangenispoort te vervoegen, aldus de minister. Zijn collega van buitenlandse zaken A. Alatas zou zich over de zaak buigen.

Zondagmorgen verschenen zeven van de acht Kamerleden die op dit moment een bezoek aan het land brengen bij de poort van Cipinang, in gezelschap van leden van de Indonesische actiegroep Infight. Volgens het dagblad Kompas vroegen zij toegang tot "Viktor', een Indonesiër die vastzit wegens het organiseren van een protestdemonstratie tegen de recente verhoging van de energieprijzen. Bovendien wilden ze graag spreken met enkele gevangenen uit Oost-Timor.

Kompas meldt dat het zevental slechts tien minuten binnen de gevangenismuren is geweest, terwijl de beambte het verzoek doorgaf aan de directeur van de strafinrichting. De directeur weigerde hun verdere toegang omdat ze geen officiële toestemming hadden, aldus Kompas.

Niet duidelijk is of de delegatie in de gelegenheid is geweest gesprekken te voeren. De Kamerleden waren vandaag niet bereikbaar voor commentaar. Het gezelschap maakt een rondreis langs Nederlandse ontwikkelingsprojecten in West-Java.