Iedereen had het even moeilijk met gezondheid

MOSKOU, 22 AUG. Vannacht in Moskou: de coup is voorbij. De politici komen uit hun schuilplaatsen te voorschijn. Ziekte is het thema van de nacht.

In het ministerie van buitenlandse zaken duikt even Aleksandr Bessmertnych op. Het wordt een hilarische persconferentie. De bewindsman van buitenlandse zaken, zo zegt hij zelf, heeft de afgelopen dagen niets van zich laten horen omdat hij zich niet lekker voelde. “Ik ben anderhalve dag door griep geveld. Nee, dit is geen diplomatieke ziekte”, verklaart hij er ook nog eens voor de zekerheid bij.

Een opmerkelijk virus. Premier Valentin Pavlov, een van de leden van de junta, is immers ook ziek geworden toen de putsch niet meteen wilde lukken. Zijn vice-premier Vladimir Sjtserbakov neemt hem daarvoor op de volgende persconferentie van gisteren in bescherming. “Kameraad” Pavlov zou niets van de staatsgreep hebben afgeweten, maar zijn misleid door de andere komplotteurs die hem zouden hebben gezegd dat Gorbatsjov door medische omstandigheden was uitgeschakeld om het land te leiden.

Michail Gorbatsjov mag er dan bij zijn aankomst in Moskou gebruind uitgezien hebben, de gezondheid van zijn echtgenote Raisa Maksimovna heeft “ernstig geleden” onder de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, zo meldde de omroep van het Russische parlement. De presidentsvrouw zou al langer tobben met zenuwklachten. Zo zou haar linkerhand enige tijd verlamd zijn geweest.