Gorbatsjov werd zondag gevangene

MOSKOU, 22 AUG. Zondagmiddag werd de telefoon afgesneden in de datsja van president Michail Gorbatsjov in Foros op de Krim. Om vier uur had zijn persoonlijk medewerker Georgi Sjachnazarov hem nog opgebeld om de dagelijkse dingen door te nemen, zoals de kranten die dag. Daarna was de lijn dood.

In de tussentijd was een vierkoppige delegatie van het coup-comité onder leiding van vice-president Gennadi Janajev in de vakantievilla van de president geweest. Ze wilde zijn handtekening onder het decreet waarmee het comité maandag de noodtoestand zou afkondigen. Alles lag al klaar, zo bewijst het dagblad Komsomolskaja Pravda vanmorgen. Alleen de datum moest nog ingevuld worden. Gorbatsjov weigerde. Daarop lieten de putschisten met de hand de datum "19 augustus' invullen op het decreet.

De datsja van Gorbatsjov werd onmiddellijk van de buitenwereld afgesloten door de KGB. De persoonlijke lijfwacht van de president onder generaal Medvedev bleef in de buurt. “We zijn één familie geworden”, aldus Gorbatsjov vanochtend bij aankomst in Moskou. Gorbatsjov, zijn vrouw Raisa, zijn dochter en haar kind werden fysiek niet bedreigd. Medvedevs mannen beschermden hem.

Pag.4:

Gorbatsjov

Gistermiddag werd hij uit zijn isolement verlost. Het eerste gesprek dat hij voerde was telefonisch: met Jeltsin. Het eerste persoonlijke contact was 's avonds met de Russische premier Ivan Silajev en Sovjet-parlementsvoorzitter Anatoli Loekjanov die beiden naar de Krim waren gevlogen om hem op te halen. Met deze delegatie vloog hij terug.

Gorbatsjov leek bij terugkeer in de hoofdstad bijna aan zijn einde van zijn latijn. Doodvermoeid, gekleed in een grijze pullover, blauw overhemd en beige jack en op zijn manier hevig geëmotioneerd stond hij een verslaggever te woord: “Het allerbelangrijkste is dat wat we in 1985 zijn begonnen nu door kan gaan. Het is een overwinning van de perestrojka.”