"Gorbatsjov wellicht bij staatsgreep betrokken'

MOSKOU, 22 AUG. Edoeard Sjevardnadze, de Sovjet-minister van buitenlandse zaken die in december aftrad uit protest tegen “de naderende dictatuur”, heeft de afgelopen dagen tot drie keer toe gesuggereerd dat Sovjet-leider Gorbatsjov zelf de hand kan hebben gehad in de staatsgreep of die kan hebben toegelaten door zich passief op te stellen.

Het gedrag van Gorbatsjov heeft ook bij anderen vraagtekens gewekt. Aleksandr Jakovlev, ooit de rechterhand van Gorbatsjov en nu met Sjevardnadze leider van een beweging van hervormingsgezinde krachten, zei gisteren dat Gorbatsjov zich voor het volk zal moeten verantwoorden voor het feit dat hij zich heeft omringd met “verraders”.

Sjevardnadze zei dinsdagavond dat “als Gorbatsjov bij dit komplot betrokken is geweest, als hij zich de handen vuil heeft gemaakt, hij daarvoor verantwoording zal moeten afleggen”. In een vraaggesprek met de Franse televisie ging hij nog verder: “Ik wil geloven dat Gorbatsjov in dit komplot een slachtoffer is en niet een van de aanstichters. Als dat niet het geval is, zou hij zijn doodvonnis hebben getekend, een fysiek, moreel en politiek doodvonnis”. Hij voegde daaraan toe dat hij geen bewijzen heeft voor een eventuele betrokkenheid van Gorbatsjov. Op zijn minst is de Sovjet-president volgens Sjevardnadze onvoorzichtig geweest: “Het was een enorme blunder zijn post en de hoofdstad te verlaten”. (AFP)