Geen bewijs dat prins Maurits te hard reed

ROTTERDAM, 22 AUG. Het openbaar ministerie stelt geen vervolging in tegen prins Maurits, die volgens eerdere berichten op 15 april te hard zou hebben gereden in de bebouwde kom van Apeldoorn. Onderzoek van de rijksrecherche heeft uitgewezen dat alleen een van de twee volgauto's 112 kilometer per uur reed in een straat waar vijftig kilometer per uur is toegestaan. Dat ook de prins te snel reed, is volgens de rijksrecherche niet bewezen.

Destijds meldde de politiewoordvoerder in Apeldoorn dat een agent na een achtervolging de laatste van de drie auto's tot stoppen dwong en proces-verbaal wilde opmaken tegen een lid van het Koninklijk Huis en twee escorterende rechercheurs. De stoet was op weg naar Groningen, waar prins Maurits en prins Bernhard, zonen van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven, beiden studeren.

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD): “Volgens het onderzoek van de rijksrecherche was de chauffeur van de volgwagen de prins kwijtgeraakt, en reed hij 112 kilometer per uur om de kolonne weer in te halen.” De RVD maakte vandaag bekend dat “gelet op die omstandigheden het openbaar ministerie heeft besloten geen vervolging in te stellen.”

Het onderzoek naar de snelheidsovertreding is verricht onder leiding van procureur-generaal A. Heijder, verantwoordelijk voor de veiligheidsdienst van het Koninklijk Huis. B. van Rijswijk van de rijksrecherche Arnhem, die de zaak aanvankelijk onderzocht, verklaarde eerder dat de aangehouden rechercheur van de veiligheidsdienst weigerde aan het onderzoek mee te werken. De RVD ontkent die berichten: “De recherche heeft van de veiligheidsdienst alle medewerking gekregen.”