Euforie op beurzen na einde coup

ROTTERDAM, 22 AUG. Het herstel op de financiële markten zette zich vanmorgen krachtig voort. Gisteren stuwde de definitieve mislukking van de staatsgreep in de Sovjet-Unie de aandelenkoersen in het Verre Oosten, Europa en de VS met gemiddeld twee tot vier procent omhoog. Het slot van de meeste Europese beurzen lag gisteren rondom het slot van vorige week vrijdag.

De effectenbeurs in Londen schoot vanmorgen zelfs door naar een nieuw record aller tijden. De Amsterdamse beurs bleef vanmorgen echter achterlopen vergeleken bij de stijging van de andere Europese beurzen.

De olieprijs kelderde gistermiddag op de termijnmarkten van New York en Londen. De notering van Noordzee-olie ("brent') met leveringsdatum in oktober ging in Londen een dollar per vat omlaag tot 19,60 dollar, iets boven de prijs van vrijdag.

De waarde van de Amerikaanse dollar zakte weer terug naar het niveau van vorige week vrijdag. Maandag was de dollar nog 2,06 gulden waard, vanmorgen was de koers inmiddels een dubbeltje lager. De goudprijs was vanmorgen iets hoger. In Zürich begon de handel met een prijs van 357,30 dollar per ounce (31,1 gram).