Duc in Altum

In NRC Handelsblad van 13 augustus staat een artikel van Pim Versteeg over de beroepsvissers in de Nederlandse binnenwateren. Hij beschrijft hoe hij op de Duc in Altum meevaart over de Westeinderplassen.

Dan volgt de opmerkelijke zin: "De Duc, wat de naam precies betekent weten ook de eigenaren niet, legt aan bij een klein eilandje." Duc in Altum, blijkbaar een vondst van een vroegere bijbelvaste generatie vissers, stamt uit het evangelieverhaal over de wonderbaarlijke visvangst op het Meer van Genezareth : Lucas 5,4 Duc in Altum et laxate retia (Steek van wal en werpt uw netten uit.) Juist voor een bootje waarmee op traditionele wijze op de binnenmeren het oude handwerk beoefend wordt, is dit een wel zeer toepasselijke naam.

Foto: De Wonderbare Visvangst, ontleend aan Gustave Dore.