Distributieactiviteiten naar Nedlloyd; IBM Nederland saneert fors

ROTTERDAM, 22 AUG. Bij IBM Nederland verdwijnen in een periode van drie jaar 1000 van de 5500 banen. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen.

Dit heeft een woordvoerder van de Nederlandse vestiging van 's werelds grootste computer- en automatiseringsbedrijf gezegd. Het personeel is vorige week per brief over de saneringsoperatie geïnformeerd.

De afslanking is onderdeel van een wereldwijde herstructureringsoperatie bij het Amerikaanse IBM. Vorige maand maakte het concern bekend dat naast de eerder aangekondigde 14.000 ontslagen dit jaar nog eens 4.000 banen moeten verdwijnen. Eind 1990 werkten bij IBM in totaal 373.000 mensen. In 1990 schrapte IBM al 10.000 arbeidsplaatsen en in de periode 1986-1990 verdwenen er 33.000. IBM wordt wereldwijd geconfronteerd met teruglopende resultaten, onder meer als gevolg van een prijzenslag in de automatiseringsbranche.

Het computerconcern behaalde in de eerste helft van dit jaar een netto winst van 600 miljoen dollar op een omzet van 28,3 miljard dollar, tegen een netto winst van 2,4 miljard gulden in de eerste zes maanden van 1990. IBM Nederland, dat vorig jaar 248 miljoen gulden verdiende, heeft over dit jaar nog geen cijfers bekendgemaakt.

Het aantal arbeidsplaatsen bij IBM Nederland wordt gereduceerd onder meer door afstoting van onderdelen die niet tot de kernactiviteiten behoren, vervroegde pensioneringen, natuurlijk verloop en stimuleringspremies voor werknemers die vrijwillig vertrekken.

In het kader van de afslankingsoperatie draagt IBM Nederland zijn distributieactiviteiten met ingang van 1 januari 1992 over aan Nedlloyd Districenters, onderdeel van het Rotterdamse transportconcern Nedlloyd. Met het werk neemt Nedlloyd ook 110 medewerkers over van de in totaal 120 mensen die IBM voor deze werkzaamheden in dienst heeft. Nedlloyd Districenters zal de distributie-activiteiten van IBM in een aparte dochteronderneming onderbrengen. De resterende medewerkers zullen volgens de zegsman van IBM binnen het concern worden herplaatst. Over de financiële afrekening van de transactie en de overige voorwaarden doen IBM noch Nedlloyd enige mededelingen.

Nedlloyd wil de distributie-activiteiten, die IBM momenteel heeft ondergebracht in vestigingen in Amsterdam, Halfweg, Haarlem en Hoofddorp, te zijner tijd concentreren in één nieuwe vestiging in de omgeving van Amsterdam. De nieuwe vestiging krijgt een oppervlakte van 25.000 m². Nedlloyd Districenters exploiteert op dit moment circa 250.000 m².