DAF gedwongen vermogen te versterken na dramatisch verlies

ROTTERDAM, 22 AUG. Vrachtwagenfabriek DAF heeft een veel groter verlies over de eerste helft van het jaar geleden dan in de markt was verwacht.

Het bedrijf zal de verzwakte vermogenspositie verbeteren door een claimemissie. Nadat het bericht van de emissie vanochtend binnenkwam op de Amsterdamse effectenbeurs stortte de koers in.

DAF heeft vanochtend bekend gemaakt dat het verlies is opgelopen in het eerste halfjaar tot bijna 180 miljoen gulden onder meer door de slechte gang van zaken in Groot-Brittannië. De raad van bestuur verwacht in de tweede helft van 1991 een beter resultaat te behalen dan over de eerste zes maanden. In het vierde kwartaal zal volgens DAF quitte worden gespeeld.

Met de nieuwe prognose geeft bestuursvoorziter A. van der Padt voor het eerst weer enig zicht op de toekomst van de onderneming. Nadat de prognoses van 1989 in 1990 fors waren gelogenstraft en elke voorspelling van Van der Padt tot de nieuwsjaarsrede in 1991 te optimistisch bleek, onthield de DAF-directie zich van prognoses over het lopende jaar. Alleen zei Van der Padt dat het eerste halfjaar van 1991 nog verlies zou opleveren. De meeste analisten hadden in plaats van het verlies van 180 miljoen gulden een verlies van tussen de 70 en 110 miljoen gulden verwacht over het eerste halfjaar.

DAF wijt de problemen vooral aan de Britse vrachtwagenmarkt, waar DAF voor een groot deel van afhankelijk is. Over de eerste vijf maanden liepen de verkopen van bedrijfswagens hier terug met 32 procent.

DAF komt ook met een sterke stijging van de rentelasten van 32,5 miljoen tot 68,8 miljoen gulden. DAF gaat door middel van een claimemissie zijn verzwakte vermogenspositie opkrikken. Een consortium onder leiding van ABN Amro heeft zich garant gesteld voor de uitgifte van ten minste 200 miljoen gulden aan preferente aandelen die verplicht omwisselbaar zijn in gewone aandelen, de zogenoemde cumulatief preferente converteerbare aandelen. Aandeelhouders krijgen het recht deel te nemen in de emissie; binnenkort volgen nadere mededelingen.

Het nettoverlies nam toe van 1,10 gulden per aandeel over de eerste helft van 1990 tot 6,15 gulden per aandeel over de eerste zes maanden van 1991. De omzet nam toe van 2,28 miljard gulden tot 2,45 miljard gulden.