Cliënt van omstreden BCCI-bank daagt accountant voor de rechter

LONDEN, 22 AUG. Een echtpaar uit Oman heeft accountantskantoor Price Waterhouse voor het Britse Hooggerechtshof gedaagd.

Het echtpaar beweert (omgerekend) 1,2 miljoen gulden bij de Bank of Credit and Commerce International (BCCI) te hebben gedeponeerd op basis van foutieve en misleidende verslagen die de accountants hebben verstrekt.

Voor zover bekend is dit de eerste aanklacht tegen Price Waterhouse sinds acht landen op 5 juli beslag optraden tegen de bank. Zij deden dat op basis van een rapport van Price Waterhouse waarin melding werd gemaakt van wijdverbreide fraude bij de bank.

Een woordvoerder van Price Waterhouse wijst de in de aanklacht vervatte beschuldingen af. “Wij zijn niet nalatig geweest”, zegt hij. “En we zijn beslist niet ontvankelijk voor klachten van mensen die hun geld bij de BCCI hebben gestort.”

Mohammed en Rahba Khasruzzaman, de aanklagers, zeggen in de aanklacht dat zij pas tot het deponeren van fondsen bij de BCCI zijn overgegaan nadat zij een speciaal daartoe aangevraagd afschrift hadden ingezien van de goedkeurende verkaring die het accountantskantoor had meegegeven aan het jaarverslag van de BCCI over 1989.

Khasruzzaman is algemeen manager van United Media Services in Oman. De juridische aanklacht heeft tot doel het geld terug te krijgen dat hij in augustus 1990 en januari dit jaar bij het Londense filiaal van de BCCI heeft gestort. In het geding wordt ook om rente en vergoeding van de - niet gespecificeerde - geleden schade gevraagd.

Hoewel Price Waterhouse in voetnoten aangaf dat grootaandeelhouders uit Abu Dhabi de bank financiële ondersteuning boden, menen de aanklagers dat het rapport de financiële toestand van de BCCI niet accuraat weergaf. De accountants moeten volgens hen weet hebben gehad van de fraude bij BCCI en van de insolvabiliteit van de bank toen zij april vorig jaar de jaarrekening over 1989 autoriseerden.

Price Waterhouse was van 1987 tot aan de beslaglegging afgelopen maand de enige controleur van de BCCI-groep. (AP)