British Airways bestelt voor miljarden Boeing-toestellen

SEATTLE, 22 AUG. De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways heeft bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing enkele tientallen vliegtuigen besteld, zo is gisteren bekendgemaakt. De opdracht heeft een waarde van 6,85 miljard dollar, ruim 13,5 miljard gulden.

De reuzenorder van BA betreft 15 concrete bestellingen voor de Boeing 777, een toestel voor de lange en middellange afstand met 360 stoelen, en een optie op nog eens 15. Daarnaast zijn 24 vliegtuigen van het type 747 besteld.

De beurs van Wall Street ontving de order enthousiast; de koers van Boeing steeg met ruim 4,5 procent. Effectenhandelaren zien de opdracht van het gerenommeerde BA als een belangrijke steun in de rug voor de 777, een zojuist ontwikkeld toestel waar 4 miljard dollar in geïnvesteerd is. De opdracht sterkt het vertrouwen dat Boeing de crisis waarin veel Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen verkeren wel zal overleven.

British Airways maakte gisteren verder bekend zijn reperatie- en onderhoudsactiviteiten voor 272 miljoen pond (circa 900 miljoen gulden) te verkopen aan de Amerikaanse fabrikant van vliegtuigmotoren General Electric. BA had al aangekondigd die activiteiten te willen afstoten. In deze divisie, waarvan de Britse maatschappij zelf de belangrijkste klant is, werd in het eind maart afgelopen boekjaar een winst voor belasting geboekt van elf miljoen pond (36,5 miljoen gulden) op een omzet van 177 miljoen pond (588 miljoen). (Reuter, ANP)