Beurzen snel terug op oude koersniveaus

ROTTERDAM, 22 AUG. De mislukking van de staatsgreep in Moskou, gemarkeerd door de vlucht van de coupplegers uit het Kremlin, bracht de internationale financiële markten gistermiddag snel terug naar normale proporties, iets beneden de niveaus van vrijdag, en een stemming van "business as usual'.

De verliezen van de laatste drie dagen van de belangrijkste beursfondsen werden goedgemaakt. De waarde van de Amerikaanse dollar zakte weer terug naar het niveau van vorige week vrijdag. Maandag was de dollar nog 2,06 gulden waard, vanmorgen was de koers inmiddels met een dubbeltje verlaagd.

De Amsterdamse effectenbeurs klom gisteren met een stijging van twee punten van de CBS-stemmingsindex, uit het dal waar het maandag in terecht was gekomen. Vanmorgen zette de beurs de stijgende trend voort al drukte de koers van Koninklijke Olie zwaar op de markt. Amsterdam bleef daardoor wat achter bij de andere Europese beurzen. Koninklijke wordt vooral getroffen door de lagere dollar.

Op de effectenbeurs van Londen werd vandaag de stijging van 1,8 procent van gisteren voortgezet. Omstreeks het middaguur noteerde de Financial Times-index van de honderd fondsen een koersrecord aller tijden op 2.639 punten, 36,8 punten hoger (1,5 procent) dan het slot gisteravond. “De grote institutionele beleggers zijn weer terug in de markt en duwen de koersen omhoog”, zei een opgewonden handelaar vanmorgen.

In Tokio steeg vandaag de Nikkei-index van de 225 fondsen in het eerste halfuur van de handel met 516,45 punten, ofwel 2,3 procent. Uiteindelijk eindigde de index op 22.515,77 punten, 464,17 punten hoger dan gisteren.

Op de beurs in Frankfurt - die maandag de grootste klap te verwerken kreeg door de nauwe economische banden tussen Duitsland en de Sovjet-Unie - steeg de DAX-index van 30 belangrijkste fondsen met bijna 60 punten vergeleken met het slot van vorige week vrijdag van 1,653.33 punten.

De goudprijs was vanmorgen iets hoger. In Zürich begon de handel met een prijs van 357,30 dollar per ounce (31,1 gram). De slotprijs van gisteren was 356,90 dollar per ounce.

Direct na de aankondiging gistermiddag dat de coupleiders in Moskou uit het Kremlin waren gevlucht, kelderde ook de olieprijs op de termijnmarkten in Londen en New York. De noteringen voor Noordzee-olie ("Brent') met leveringsdatum in oktober gingen in Londen 1 dollar per vat omlaag tot 19,60 dollar, nog iets boven de prijs die vrijdag, vóór de staatsgreep nog gold. Daarna kroop de prijs iets omhoog en bleef ook vanmorgen onveranderd op 19,67 dollar per vat. Met een niet meer dan gemiddeld niveau aan transacties keerde de olietermijnmarkt in Londen gistermiddag terug naar een vrij rustige stemming, na een record aantal van meer dan 60.000 afgesloten contracten afgelopen maandag, de dag van de staatsgreep.