Antenne van ruimtesonde Galileo blijft kapot

De antenne van de ruimtesonde Galileo blijft vastzitten, ondanks pogingen van technici van de Nasa om de antenne uit te schuiven. Een nieuwe poging zal in december worden ondernomen. Als die poging ook niet lukt, is de Jupiter-verkenner niet in staat de beelden van de planeet Jupiter naar de aarde te zenden. De sonde heeft een waarde van 1,3 miljard dollar.

Ingenieurs haddden gehoopt dat ze de antenne konden koelen door de sonde zo van de zon te draaien dat de parapluvormige antenne in de schaduw zou komen. Drie tot vijf van de 18 uitschuifbare baleinen zitten waarschijnlijk vast en zijn bij hoge temperatuur zeker niet te verschuiven.

Nasa slaagde er in juli al in om Galileo te draaien, maar de antenne bleef toen nog vastzitten. Nu de sonde verder van de zon is, had Nasa gehoopt dat de baleinen wel zouden schuiven, maar kennelijk zijn ze nog te warm. In december bevindt de sonde zich nog verder van de zon en is de antenne nog koeler.

Galileo werd in 1989 gelanceerd en passeerde vorig jaar Venus. Als de hoofdantenne niet open gaat, zal er door een kleine hulpantenne slechts een fractie van de informatie over Jupiter verzonden kunnen worden en moet de missie op voorhand als mislukt worden beschouwd.