Ajaxied maakt traditie van overtredingen tegen Volendam; Wouters int jaarlijkse rode kaart

AMSTERDAM, 22 AUG. Jan Wouters kreeg gisteren in het eerste competitieduel van Ajax tegen Volendam (3-0) voor het vierde achtereenvolgende seizoen een rode kaart. De voorgaande drie werden hem pas aan de groene tafel door de tuchtcommissie van de KNVB toebedeeld. Gisteravond in Amsterdam lag de situatie echter duidelijk. Wouters trok in de dertigste minuut de doorgebroken aanvaller Burleson opzij en scheidsrechter Wegereef handelde geheel volgens de letter van de wet door de Ajacied uit het veld te sturen.

Wouters wacht nu in spanning op de schorsing die hem vanuit Zeist zal worden opgelegd. Hij bedong gisteravond laat een milde straf. “Want zo zwaar was mijn misstap ook weer niet.” Wouters gebruikte bij de overtreding alleen zijn handen. Toch lijkt het erop dat hij met een schorsing van minstens drie duels rekening zal moeten houden. Zijn straflijst telt namelijk mee bij het door de tuchtcommissie bepalen van de sanctie. Het is daarom een gelukkige omstandigheid voor Wouters en Ajax dat de belangrijke wedstrijd tegen PSV naar oktober is verplaatst. De topper stond oorspronkelijk op 4 september gepland. Komende zondag kan de 31-jarige speler in ieder geval nog wel meedoen tegen Vitesse. Zijn zaak zal pas volgende week worden behandeld.

De vorige drie rode kaarten leverden Wouters in totaal twaalf wedstrijden schorsing op. In het seizoen 1988-1989 werd hij met twee wedstrijden bestraft omdat hij tegen Volendam op de hand van Steur was gaan staan. Een seizoen later kreeg de international zes duels aan zijn broek. Hij had toen Pastoor, wéér een Volendammer, een elleboogstoot in het gelaat gegeven. Scheidsrechter Egbertzen nam dat tijdens de wedstrijd niet waar, maar met de tv-beelden als bewijs werd Wouters later alsnog in staat van beschuldiging gesteld.

Van een dergelijk geval was afgelopen seizoen ook sprake in de ontmoeting van Ajax met concurrent PSV. Wouters sloeg na het eindsignaal van de eerste helft arbiter Houben de bal uit de handen. Hij kreeg daar een gele kaart voor, maar die werd later door de tuchtcommissie in een rode omgezet. Wouters werd voor vier duels geschorst. Ook kreeg hij het verbod om twee jaar lang aanvoerder te zijn. Door het ontbreken van de geblesseerde Van 't Schip, de huidige captain van Ajax, droeg verdediger Danny Blind tijdens de competitieopening van de Amsterdammers dan ook de band. Het is opmerkelijk dat het voorval van gisteren de derde achtereenvolgende keer betekende dat Wouters in de competitiewedstrijd tegen Volendam in Amsterdam over de scheef ging. “Nee, ik heb geen hekel aan Volendam”, reageerde Wouters serieus op de vraag of dat opzet was. “Ik speel alleen een beetje ongelukkig tegen die club.”

Leo Beenhakker sprak Wouters afgelopen seizoen nog bestraffend over zijn jaarlijkse uitspatting toe. De Ajax-trainer zei meer beheersing van zijn routinier te verwachten. Wouters, een belangrijke schakel in de ploeg, zou bovendien door zijn schorsingen het belang van het elftal schaden. Gisteravond wilde Beenhakker de middenvelder echter geen verwijten maken. Hij was van mening dat het makkelijk was om na afloop “met een glas in de hand” over zo'n moment te oordelen. “Een speler moet in een fractie van een seconde beslissen. Hij maakt de keuze en kent de consequenties.”

Wouters zelf zei in een reflex te hebben gehandeld. “Voor een wedstrijd denk je er wel eens aan hoe je in een dergelijke situatie zou reageren. Maar in de wedstrijd overkomt het je gewoon. Je hebt geen tijd om na te denken.” De speler wilde derhalve ook niet van een domme actie van zichzelf spreken. “Zo heb ik wel over bepaalde voorvallen in het verleden gedacht. Maar nu niet.” Wouters accepteerde zijn straf gelaten. Hij liep zonder te protesteren naar de kant nadat Wegereef hem de rode kaart had getoond. Ajax-doelman Stanley Menzo reageerde wel emotioneel. Hij gooide nijdig de bal tegen slachtoffer Edward Burleson aan. Menzo verklaarde na afloop kwaad te zijn geweest over de reactie van de Volendam-speler. “Hij liet zich schreeuwend vallen. Dat kan ook anders.”

Er werd gisteravond in De Meer gesproken van een nieuwe spelregel waardoor Wouters uit het veld zou zijn gestuurd. Dat is echter niet het geval. Afgelopen seizoen stond er voor het onreglementair afstoppen van een speler die op het doel afgaat al een rode kaart als straf. “Maar”, oordeelde Wouters, “dat gold alleen voor de beginfase van de competitie. Later in het seizoen heb ik dergelijke maatregelen niet meer kunnen ontdekken.” Wouters zegt dat de bedoelde regel op zich het voetbal ten goede komt en dat hij er derhalve een voorstander van is. “Maar dan moet het wel consequent gebeuren. En daar twijfel ik sterk aan.”

De scheidsrechters uit het betaald voetbal waren precies een week geleden in Zeist bij elkaar. Daar kregen ze hun gebruikelijke instructies en adviezen voor dit seizoen. De praktijk leert dat er tijdens de eerste weken van de competitie strenger wordt gefloten dan later. Wegereef gaf gisteravond in de op zich niet al te harde wedstrijd in Amsterdam naast het rood van Wouters nog eens zes gele kaarten. In de dertien wedstrijden die er tot nu toe in de eredivisie zijn gespeeld werden in het totaal vijf spelers weggestuurd. Bovendien kregen De Wolf van Feyenoord en De Jong van PSV in de Super-Cupwedstrijd een rode kaart.

John van Loen als verlosser

Het kwam Ajax gisteravond in de bijna uitverkochte Meer (19.800 toeschouwers) tegen Volendam niet eens slecht uit dat het na een half uur wegens de rode kaart voor Jan Wouters met tien man moest doorspelen. Met elf spelers had de Amsterdamse ploeg, zo constateerde trainer Beenhakker, te haastig gespeeld. Stormram John van Loen maakte in de tweede helft het eerste doelpunt van Ajax nadat keeper Schilder van Volendam bal na een vrije trap van Groenendijk had losgelaten.

De van Anderlecht overgenomen Van Loen kreeg veel bijval van de Ajax-aanhang. Zijn werklust werkte aanstekelijk. De centrumspits had de pech dat de normale buitenspelers van de ploeg, Roy en Van 't Schip, met blessures ontbraken. Nu was er op de rechterzijde voortdurend niemand te vinden. Dennis Bergkamp stond als rechterspits opgesteld, maar hij trok steeds naar binnen. De topscorer van de eredivisie van afgelopen seizoen maakte uit een strafschop 2-0 en Aron Winter bepaalde de einduitslag op 3-0 door een voorzet van uitblinker Danny Blind af te ronden.

Foto: Jan Wouters accepteerde zijn rode kaart gelaten. (Foto boven) John van Loen werd gisteravond als de verlosser bejubeld, nadat hij voor het met tien man spelende Ajax 1-0 had gescoord. Hij schoot in toen keeper Schilder van Volendam de bal losliet na een vrije trap van Groenendijk. De werklust van Van Loen werkte aanstekelijk op de Amsterdamse ploeg, die het moest stellen zonder de gebleseerde buitenspelers Roy en Van 't Schip. (Foto's Michael Kooren)

    • Hans Klippus