Zuid-Afrika

Zuid-Afrika wordt voorlopig niet opgenomen in de internationale atletiekfederatie.

Dat is gisteren besloten op het congres van de Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF) in Tokio. De vergadering van 184 aangesloten bonden kwam na een langdurige discussie tot het negatieve besluit, omdat niet voldaan is aan de voorwaarde dat Zuid-Afrika één multi-raciale atletiekbond moet vormen. Als de beslissing gehandhaafd blijft, mogen Zuidafrikaanse atleten volgend jaar niet meedoen aan de Olympische Spelen van Barcelona. De uitspraak kan nog worden veranderd, na een nieuwe toetsing later dit jaar. Het volgende congres van alle bij de IAAF aangesloten bonden vindt pas in 1993 plaats, zodat de wereldbond eventueel een extra stemming zal organiseren. Met het besluit herriep de IAAF de provisorische toelating, waartoe onlangs was besloten. Het bestuur van de IAAF was zondag al tot een negatief advies gekomen.