Vrouwenploeg moet met zilver genoegen nemen

STUTTGART, 21 AUG. Het Nederlandse vrouwenkwartet is er bij het wereldkampioenschap tijdrijden over 50 kilometer in Stuttgart niet in geslaagd zijn titel van vorig jaar te prolongeren. Het viertal moest vanmorgen genoegen nemen met een tweede plaats achter Frankrijk, op 27 seconden. Het team van de Sovjet-Unie werd derde.

Bondscoach Piet Hoekstra van de Nederlandse vrouwen kon in de race tegen de klok niet beschikken over twee belangrijke troeven op dit onderdeel. Leontien van Moorsel, die vorig jaar wel deel uitmaakte van het gouden kwartet, had zich al eerder dit jaar ten doel gesteld komende zaterdag de individuele titel te veroveren. Ingrid Haringa besloot gisteren niet in de tijdrit te starten en liet daardoor een kans op een gouden trilogie aan zich voorbijgaan.

De baanwedstrijden van vorige week, toen zij op de sprint en de klassementswedstrijd wereldkampioene werd, hadden zowel geestelijk als lichamelijk een te grote aanslag op haar gestel gedaan. 'Het was nog een warboel in mijn hoofd', verduidelijkte de grote verrassing van het baantoernooi. 'Het siert haar als kampioen dat zij zich in het belang van de ploeg terugtrekt', vond Piet Hoekstra gisteren nog.

Met Astrid Schop, vorig jaar lid van de kampioensploeg, op de plaats van Haringa reed het kwartet niet zoals Hoekstra had geprogrammeerd. Het vereiste samenspel tussen de vier (voorts Monique Knol, Cora Westland en Monique de Bruin) verliep redelijk goed. Maar, zoals de bondscoach na afloop verklaarde, in het tweede deel van de race zakte het tempo naar een bedenkelijk peil. 'Wanneer je naar 43 per uur zakt, is het een verloren zaak. Dat kun je absoluut niet hebben bij een tijdrit'.

Hoekstra verwees naar de rol die Marion Clignet bij de winnende Francaises vertolkte. De renster die op het achtervolgingstoernooi derde werd, is volgens de bondscoach in staat het tempo sterk op te voeren wanneer dit noodzakelijk is. Mogelijk dat Van Moorsel in het Nederlandse team die functie had kunnen vervullen. Maar dan nog blijft de vraag of de 'oranje-vrouwen' in staat waren geweest de 27 seconden op de Franse concurrentes te overbruggen. Met wereldkampioene op de weg van vorig jaar Catherine Marsal, de ervaren Cecile Odin en Nathalie Gendron was Frankrijks tijdritkwartet al getipt als een medaillewinnaar.

Mogelijk was het collectief van Hoekstra wat minder hecht dan gewenst. Vorige week liet de bondscoach Monique Knol tegen haar zin nog een laatste test afleggen in Nijkerk. Hoekstra meende dat de Olympische kampioene, die lod van de selectie in een eigen sponsorploeg wedstrijden rijdt, niet over de vereiste vorm beschikte.

Knol had volgens hem te veel criteriums gereden, hetgeen niet bevorderlijk kan zijn voor de conditie. Toch was Knol allerminst een zwakke schakel in het kwartet dat gisteren zijn titel moest afstaan. De zwakke schakel was volgens Hoekstra Monique de Bruin. Op de training was zij altijd de beste geweest.

    • Guus van Holland