Vlaamse auteur Leo Geerts (56) overleden

ANTWERPEN, 21 AUG. De Belgische schrijver Leo Geerts is zaterdag op 56-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Deurne, een voorstad van Antwerpen.

Geerts, ooit door een Belgische criticus omschreven als “de bommenlegger van de Vlaamse literatuur”, was vorig jaar lid van de AKO-jury. Tussen 1966 en 1982 was hij vooral bekend als de controversiële recensent van het Belgische weekblad De Nieuwe. Geerts, die ook medewerker was van Streven en Ons Erfdeel, publiceerde ook onder de pseudoniemen Marcel van der Linden en Mike Adams.

Zijn doorbraak kwam in 1971 met Zwartboek Westmalle, een verslag van een scholierenopstand. In toneelstukken als Ulrike, een antieke tragedie en Vrij België schreef hij over macht, geweld en onverdraagzaamheid. In 1988 publiceerde hij De mentor, een pastiche op Mulisch' De pupil, en dit voorjaar verscheen bij de Bezige Bij Sapfo's Lief, een burleske schelmenroman die naar Petronius verwees.