Verdachte van moord Bakhtiar gearresteerd

Niet bekend

Ali Rad Vakili was een van de drie mannen, allen Iraniërs, die de 76-jarige Bakhtiar op 7 augustus bezochten. Anderhalf etmaal na hun vertrek ontdekte de politie dat de ex-premier evenals diens secretaris was vermoord. Vakili was vergezeld van Mohammed Azadi, met wie hij uit Iran was gekomen, en een in Frankrijk woonachtige Iraniër, Farydoun Boyer Amadi, die lid was van Bakhtiars verzetsbeweging en het tweetal bij Bakhtiar introduceerde.

De Franse politie kwam de twee Iraniërs op het spoor nadat foto's van de drie mannen waren verspreid. Het tweetal probeerde een dag na de moord met vervalste Turkse paspoorten Zwitserland binnen te komen, maar werd aan de grens door de Zwitserse politie teruggestuurd. Uit getuigenverklaringen van onder andere een aantal hoteliers bleek dat de twee nog enkele dagen in Frankrijk hebben rond gezworven alvorens ze erin slaagden naar Zwitserland uit te wijken.

De arrestatie van Vakili in Geneve is goed nieuws voor de Franse minister van binnenlandse zaken Philippe Marchand die de laatste dagen felle kritiek heeft moeten slikken over het weinig effectieve optreden van de Franse politie. In sommige kringen wordt verondersteld dat de politie opzettelijk langzaam was omdat de arrestatie van Bakhtiars moordenaars de politieke verhouding met Iran zou belasten. President Mitterrand wil in oktober als eerste Westelijke staatshoofd Iran bezoeken.

Marchand verdedigde gisteren het politieoptreden als effectief. Maar de zoon van Bakhtiar, die inspecteur is bij de algemene inlichtingendienst van de Franse politie, wees tezelfdertijd in een interview op enkele belangrijke fouten die de bewakers van zijn vader in Suresnes zouden hebben gemaakt. De ex-premier werd in Suresnes permanent door vijftien politiemannen bewaakt. Al eerder, in 1980, werd een mislukte aanslag op Bakhtiars leven gepleegd. De ex-premier was in 1979 door de Iraanse leider Khomeiny ter dood veroordeeld.

De Franse politie vermoedt dat de derde man zich nog steeds in Frankrijk bevindt. Hij heeft zich een week in een Parijs appartement schuil gehouden alvorens te verdwijnen.