Solvay krijgt fabriek in oosten van Duitsland terug

ROTTERDAM, 21 AUG. Het Belgische chemieconcern Solvay krijgt de komende maand zijn voormalige sodafabriek in het oosten van Duitsland terug. De onderneming wil de komende vijf jaar 200 miljoen D-mark in het complex te Bernburg (Saksen-Anhalt) investeren.

De fabriek van Solvay werd in 1939 door de nazi's onder controle gesteld en raakte na de Tweede Wereldoorlog in Oostduitse hadden. Tegelijk verloor Solvay ook fabrieken in Osternienburg, Westeregeln en Eisenach. Over teruggave daarvan wordt nog onderhandeld met de Treuhandanstalt, de instantie die belast is met de privatiserig van de bezittingen van de voormalige DDR.

Solvay was geinteresseerd in teruggave van de fabriek in Bernburg omdat ze daarmee een goede entree meent te hebben op Centraal-Europese markten. Lokaal zijn gronstoffen voor de sodaproduktie voorhanden. Soda is een belangrijke grondstof voor de glasindustrie.

De vestiging in Bernburg, waar nu 950 mensen werken, dient belangrijk te worden gemoderniseerd. Als gevolg daarvan zal het personeelsbestand worden teruggebracht. Solvay zegt "enkele honderden" arbeidsplaatsen in Bernburg en omgeving te kunnen garanderen. Door plaatsing van een nieuwe produktie-eenheid met een capaciteit van 300 kiloton per jaar, waar 100 miljoen D-mark in wordt geinvesteerd, komt de totale capaciteit van de fabriek uit op 540 kiloton. De rest van de investeringen is bestemd voor modernisering van bestaande faciliteiten en milieumaatregelen.

De geografische ligging en de volgens Solvay gunstige samenstelling van het fabriekscomplex bieden de mogelijkheid om er in de toekomst ook andere activiteiten te ontwikkelen.