Piet Grijs keert zich tegen hoofdredactie van VN

AMSTERDAM, 21 AUG. De columnist van Vrij Nederland, Piet Grijs, pseudoniem van de schrijver H. Brandt Corstius, keert zich deze week in zijn column tegen de hoofdredactie van het weekblad. Vorige week distantieerden de hoofdredacteuren R. Ferdinandusse en J. van Tijn van VN zich in een kort stukje onder Grijs' column van diens aanval op de eindredacteur C. Peeters van de literaire rubriek De Republiek der Letteren.

De VN-hoofdredactie schreef dat Grijs op grond van een "oeroude' afspraak het recht heeft over alles te schrijven wat hij wil. Die afspraak bestaat volgens Grijs niet. Hij schrijft daarover deze week in VN onder meer: “Laat ik snel een eind maken aan een misverstand dat pijnlijk moet zijn voor de andere medewerkers aan dit weekblad (van wie de lezers nu denken dat zij opschrijven wat de hoofdredactie ze opdraagt) en voor de lezers van de Volkskrant en NRC Handelsblad (die nu denken dat ik in mijn wekelijkse columns in die kranten niet opschrijf wat ik wil). Ik ontsla de twee hoofdredacteuren van wat zij als een vervelende verplichting zien. Als ze niet willen afdrukken wat ik schrijf, dan schrijf ik in een andere krant”. Grijs gaat door met zijn kritiek op Peeters, die hij "de grootste ouwehoer onder de recensenten' noemt. “Ach, elk weekblad bezit wel een ouwehoer. Maar waarom moet de hele boekenbijlage daaronder lijden? Waarom is er daarin geen aandacht voor literatuur, en voor Nederlandse literatuur?”. Grijs kondigt aan door te gaan met zijn aanval op De Republiek der Letteren.