Manifestatie in Amsterdam

AMSTERDAM, 21 AUG. In de Beurs van Berlage in Amsterdam wordt zaterdagmiddag een manifestatie gehouden voor de vrijlating van Gorbatsjov en tegen de "ongrondwettelijke staatsgreep' in de Sovjet-Unie. Voor de bijeenkomst, die om vier uur begint, wordt vanaf drie uur op het Beursplein gedemonstreerd tegen de afzetting van Gorbatsjov.

Een van de initiatiefnemers, M. de Wolff, zegt desgevraagd dat het hem verbaast dat de gebeurtenissen in de Sovjet-Unie nog niet hebben geleid tot hoorbare protesten onder de bevolking in het Westen. “Honderdduizenden mensen hebben aan hem hun vrijheid te danken. Wij zijn deze man veel verschuldigd. Ik begrijp dan ook niet dat het overal zo stil blijft”, aldus De Wolff.

Onder de sprekers die zaterdagmiddag het woord zullen voeren bevinden zich onder anderen D66-fractieleider Van Mierlo, de journalist H.J.A. Hofland, de deskundige Oost-Europa dr. M. van den Heuvel, de hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer M. van Amerongen en de schrijvers Remco Campert en Atte Jongstra.

Ook in andere landen komen protesten op gang. Zo wordt in Italië door de vakbonden een algemene solidariteitsstaking van een uur voorbereid.