Leiding coup stuurt Irak een brief

NICOSIA, 21 AUG. De plegers van de staatsgreep in de Sovjet-Unie hebben gisteren een brief gestuurd aan verscheidene regeringen in het Midden-Oosten waaronder die van Irak waarin ze de hoop uiten dat de Sovjet-Unie goede betrekkingen met hen kunnen ontwikkelen.

Het officiële Iraakse persbureau INA maakte gisteren melding van het schrijven van de nieuwe machthebbers, maar gaf geen bijzonderheden over de inhoud van de brief. Later maakte ook Jemen bekend een brief te hebben ontvangen van het nieuwe bewind in Moskou.

Irak legde de boodschap van Moskou uit als een teken dat het nieuwe bewind weer wil proberen om een grotere presentie in het Midden-Oosten te verwerven. Verscheidene Iraakse publicaties toonden zich verheugd over de val van Gorbatsjov, die volgens het Sovjet-beleid veel te veel op de Amerikanen had gesteund. De Iraakse legerkrant Al-Qadissiyah publiceerde gisteren onder andere het volgende commentaar: “Irak hoopt dat het internationale evenwicht zal terugkeren om zo de Amerikaanse politiek van hegemonie en agressie te kunnen intomen”.

Ook de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) ontving een boodschap van de nieuwe Sovjet-leiding. Hierin werd onder andere aanbevolen dat de Sovjet-Unie en de PLO zo spoedig mogelijk weer een zitting zouden houden van de gezamenlijke Sovjet-Palestijnse commissie. Deze commissie, die in 1988 in het leven werd geroepen, moet de stellingname van beide zijden ten aanzien van de problemen in het Midden-Oosten op elkaar afstemmen.

Een belangrijke zegsman van de PLO, Yasser Abed Rabbo die lid is van het uitvoerend comité van de organisatie, verklaarde gisteren overigens te hopen dat de verwijdering van Gorbatsjov het vredesproces in het Midden-Oosten niet negatief zou beïnvloeden.