Koppelpoort graaft zich in tegen rivaal

ROTTERDAM, 21 AUG. Koppelpoort, leverancier van onder meer grondverzet en wegenbouwmachines, heeft de eerste laag van een verdedigingswal tegen vijandige overneming versterkt.

Vanmorgen deelde het aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde bedrijf mee dat het 14.000 preferente aandelen heeft geplaatst bij de Stichting Prefkopoort.

De directie van Koppelpoort berichtte in een perscommuniqué dat zij “gegronde redenen” heeft om aan te nemen dat een “onbekende derde” erin is geslaagd om via aankopen ter beurze een zeer aanzienlijk belang in het gewone aandelenkapitaal van Koppelpoort te verwerven.

Koppelpoort is al enige tijd bevreesd voor een overname. De onderneming heeft al sedert 1985 preferente aandelen. De plaatsing komt enkele weken nadat speculatie en geruchten omtrent overname de koers van het aandeel sterk deden oplopen. Aan het begin van dit jaar lag de koers van Koppelpoort nog op 250 gulden. Vanmorgen noteerde het aandeel, dat normaal slechts in geringe aantallen wordt verhandeld, 405 gulden.

De Duitse onderneming Orenstein & Koppel (O&K), die eind juli bekend maakte dat het een belang van vijf procent in Koppelpoort heeft, zou een van de voornaamste overnamekadidaten zijn. Eind juli beweerde een woordvoerder van Koppelpoort dat O&K een belang van meer dan vijftig procent in Koppelpoort wil opbouwen. Later werd die uitspraak weer teruggenomen. Bij O&K ontkende men eerder dat het Duitse bedrijf de "onbekende' partij is.

Naast de nu uitgegeven 14.000 prefs stonden er vorig jaar al 26.000 preferente aandelen Koppelpoort uit. Daarnaast zijn er 100.000 gewone aandelen en acht prioriteitsaandelen Koppelpoort.

Bij Koppelpoort zelf kon vanmorgen niemand commentaar geven op het eigen persbericht. President-commissaris G. Letteboer, tevens waarnemend directeur, was vandaag wegens een vrije dag niet op kantoor.