Japan dreigt hulp aan Sovjet-Unie te stoppen

TOKIO, 21 AUG. De Japanse premier, Toshiki Kaifu, heeft gisteren de staatsgreep in de Sovjet-Unie veroordeeld en gezegd dat de financiële hulp aan Moskou op losse schroeven staat. “Er heeft zich een reeks van gebeurtenissen voorgedaan die tegen alle democratische principes indruisen; de Japanse regering kan daar niet slechts afwachtend naar kijken”, aldus Kaifu.

De premier heeft Moskou om opheldering gevraagd over het lot van Michail Gorbatsjov. “We hebben van de Sovjet-Unie geëist Gorbatsjov in veiligheid te brengen.” Kaifu stelde een spoedbijeenkomst voor van de regeringsleiders van de zeven belangrijkste industrielanden (G7) over de situatie in de Sovjet-Unie, maar dat idee is vandaag door de Britse premier Major, de huidige voorzitter van de G7, verworpen.

Tokio en Moskou hadden juist in april, tijdens een historisch bezoek van Gorbatsjov aan Japan, hun relatie verbeterd. Deze is nog altijd gespannen omdat Japan teruggave eist van de Koerilen, vier eilanden aan de Japanse noordkust die door het Sovjet-leger aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden bezet. De vrede tussen beide landen is wegens deze kwestie nog steeds niet officieel vastgelegd. Ook Gorbatsjov kwam Japan dit voorjaar niet tegemoet.

Japan is om deze reden nooit scheutig geweest met het verlenen van hulp aan de Sovjet-Unie, maar er was de laatste jaren wel sprake van technologische ondersteuning, een plan voor een grote lening van Japanse banken en voedselhulp. Kaifu dreigde gisteren met stopzetting van al deze steun. De Japanse regering had zich garant gesteld voor 200 miljoen dollar van de voorgenomen lening van 350 miljoen dollar van Japanse banken aan Moskou.

Begin dit jaar bevroor Japan al een krediet van meer dan 100 miljoen dollar aan Moskou voor aankoop van levensmiddelen. Het recente voornemen dit krediet vrij te geven is nu gestaakt. (AP, AFP, Reuter)