"Gorbatsjowstraat' in nieuwbouwwijk Gouda

GOUDA, 21 AUG. Gouda krijgt een "Gorbatsjowstraat'. Burgemeester en wethouders van Gouda hebben gisteren besloten een straat in de nieuwbouwwijk Goverwelle te vernoemen naar de afgezette Sovjet-president. Dit uit eerbied en bewondering voor alle inzet die hij tot nu toe heeft getoond voor de wereldvrede en de hervormingen in de Sovjet-Unie en de Oosteuropese landen, zo berichtte het gemeentebestuur.

“Michail Gorbatsjov heeft zich vanaf het begin van zijn ambtsperiode ingezet voor het herstel van de vrijheid van meningsuiting in zijn land”, aldus de verklaring van de gemeente.

De "Gorbatsjowstraat' maakt deel uit van de in aanbouw zijnde Vrijheidsbuurt in Gouda. Vijftien andere straten in die buurt krijgen eveneens de namen van voorvechters voor de vrijheid en de wereldvrede. Onder andere die van Salvador Allende, Martin Luther King, Hanny Schaft en Andrej Sacharov.

Volgens een woordvoerder van de gemeente lag er al een ambtelijk advies om in de buurt namen van vrijheidsstrijders te gebruiken. Het besluit van het gemeentebestuur om ook een "Gorbatsjowstraat' te plannen, is genomen in het licht van de recente ontwikkelingen in de Sovjet-Unie. “Duidelijk om een signaal te geven”, aldus de woordvoerder.