Enkele duizenden zien CNN in Sovjet-Unie

DEN HAAG, 21 AUG. De enige hotels in de Sovjet-Unie waar voor zover bekend de Amerikaanse televisienieuwszender Cable News Network (CNN) kan worden ontvangen, liggen in Moskou: het Savoy-hotel en hotel Mezhdunarodneye, “bij ons bekend als de Mezh”, zegt een woordvoerster van CNN in Londen.

Zij heeft “geen idee flauw idee” van het aantal mensen in de Sovjet-Unie dat de gebeurtenissen via CNN volgt. Ontvangst van CNN is mogelijk als men beschikt over een schotel en met veel geluk ook via een bepaalde UHF-frequentie. “Maar het zullen er eerder enkele duizenden dan tienduizenden zijn.” Onder hen uiteraard de nieuwe machthebbers, die van elke CNN-verslaggever dankbaar gebruik maken alsof het een eigen luister- en uitkijkpost is. Zo geeft verslaggeefster Claire Shipman vanuit het Russische parlementsgebouw gedetailleerde beschrijvingen van de wapens waarover de ongeveer 300 mannen beschikken die zich in het gebouw hebben verschanst.

Het begint een vertrouwd beeld te worden. Na de rechtstreekse verslaggeving vanaf het Plein van de Hemelse Vrede in Peking en de live-reportages van Peter Arnett tijdens de bombardementen op Bagdad, staat CNN ook weer middenin de gebeurtenissen in Moskou. Maandagochtend 5.27 uur Nederlandse tijd meldde CNN de val van Gorbatsjov, zeven minuten nadat TASS de verklaring van de nieuwe machthebbers bekendmaakte. “We waren de eerste tv-zender die het oppikte”, zegt Melinda McIntire, public relations-manager van CNN in Atlanta.

Sindsdien heeft het toeval CNN een handje geholpen. Vanaf het gebouw in de Kutovskistraat waar CNN een verdieping huurt, zijn de bewegingen voor het Russische parlement, aan de andere kant van de rivier de Moskva, goed te volgen. Die lokatie geeft CNN een streepje voor op andere tv-zenders, zoals de BBC die gisteravond na het ingaan van de avondklok slechts een foto kon bieden als achtergrond van een telefonisch ooggetuigeverslag. “We boffen met die plek”, zegt McIntire.

De autoriteiten hebben CNN tot nu toe in geen enkel opzicht gehinderd, zegt McIntire. Of het moet de weigering van de nieuwe machthebbers zijn om hun maandag gegeven persconferentie rechtstreeks door CNN te laten uitzenden. De enige echte problemen werden veroorzaakt door de regen in Moskou. Als gevolg van nat geworden kabels viel gisteravond de verbinding af en toe even weg.