Akzo, Hoogovens, Multihouse hoger; verder beursherstel

ROTTERDAM, 21 AUG. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vandaag hoger, mede geholpen door de betere stemming in Londen en Frankfurt. Opvallende stijgers waren Akzo, Hoogovens en Multihouse.

AMSTERDAM De meeste beleggers stelden zich op aan de zijlijn. “Verontrustend nieuws uit de Sovjet-Unie blijft afwezig. De aandelenkoersen bewegen zich langzaam in de richting van het niveau van vrijdag, maar de handel blijft voorzichtig”, aldus een hoekman.

De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 89,2, was om 13.00 uur 0,9 punten hoger. De graadmeter van de dertig meest actieve fondsen sloot vrijdag op 92,6. Maandag duikelde de index naar 87,8 punten.

Akzo, dat gisteren al 1,50 gulden hoger sloot op 117,80 gulden, was omstreeks het middaguur 1,70 gulden hoger. Akzo heeft overeenstemming bereikt met de Spaanse banken die nog vorderingen hadden op de eind vorige maand van de hand gedane kunstvezelfabriek La Seda. In dezelfde sector steeg DSM (slot gisteren: 103,30 gulden) 1,10 gulden.

Bij de andere cyclische fondsen won Hoogovens, dat gisteren al 1,40 gulden steeg op 57,20 gulden, negentig cent. Handelaren noemden de staal- en aluminiumproducent “hoog aan de prijs”. “Kijkend naar de winstprognose acht ik een koers van Hoogovens van circa 45 gulden logischer”, aldus een analist.

Hoogovens maakte op 14 augustus bekend dat de bedrijf in het tweede halfjaar waarschijnlijk quitte zal draaien, nadat de winst over de eerste zes maanden met 65 procent daalde tot 55 miljoen gulden.

Nedlloyd (slot: 58 gulden), dat morgen komt met halfjaarcijfers, was tachtig cent hoger. De verkoop van activa heeft er toe geleid dat Nedlloyd de eerste zes maanden volgens analisten met een mager positief resultaat kan afsluiten, tegen 26,8 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. Nedlloyd boekte over 1990 een verlies van 148,2 miljoen gulden. De Noorse grootaandeelhouder Torstein Hagen, die wil dat Nedlloyd zijn activiteiten drastisch herstructureert, zei gisteren tegenover het persbureau Reuters dat het belang in Nedlloyd van zijn Marine Investments is gedaald van 18 tot 16,8 procent. De daling werd veroorzaakt doordat enkele crediteuren van Nedlloyd hun achtergestelde leningen hadden omgezet in aandelen en Marine Investment “wat aandelen” had verkocht. “Maar ik heb altijd gezegd dat we Nedlloyd blijven zien als een lange termijnbelegging”, aldus Hagen.

Koppelpoort (onveranderd op 405 gulden) deelde vandaag mee dat zij 14.000 preferente aandelen heeft geplaatst bij de stichting Prefkopoort. Officiële reden is dat een “onbekende derde erin in geslaagd via aankopen ter beurze een zeer aanzienlijk belang in het gewone aandelenkapitaal van de vennootschap te verwerven”.

Norit (slot gisteren: 28,50) moest vanmorgen 2,80 gulden terug. De fabrikant van actieve koolstof liet gisteren weten gegeven de onzekerheden in de markt nu geen uitspraak te willen doen over de voor 1991 verwachte winst. In de eerste helft van 1991 viel de winst van Norit terug met zo'n 42 procent tot 8,2 miljoen gulden.

Automatiseerder Multihouse profiteerde van het bericht dat zij over de eerste helft van 1991 “een bescheiden winst” heeft geboekt van 0,2 miljoen gulden. In de aandeelhoudersvergadering in juni liet Multihouse-directeur R. Jaeken al weten dat hij verwachtte in de eerste helft van het lopende jaar ongeveer quitte te hebben gedraaid. Voor het hele jaar zegt Multihouse een “beduidende verbetering” te verwachten ten opzichte van 1990 (0,7 miljoen gulden).

Omnium Europe, waar normaal nauwelijks in wordt gehandeld, trok gisteren maar liefst drie gulden aan op negen gulden bij voor het fonds grote omzetten. Daar kwam vanmorgen vijftig cent bij. Omnium, dat deelneemt in het management van kleine tot middelgrote ondernemingen, maakte bekend in het eerste halfjaar tien miljoen gulden te hebben verloren wegens de verkoop van een 37 procent belang in de London Amsterdam Merchant Bank. Omnium wil niet zeggen aan wie het belang werd verkocht.

NEW YORK Wall Street sloot bescheiden hoger na een rommelige sessie die werd gedomineerd door computergestuurde handel. Beleggers bleven uiterst gevoelig voor nieuws uit Moskou. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 15,66 punten hoger op 2.913,69.

LONDEN Londen boekte vanmorgen bescheiden winsten, gestimuleerd door de hoop dat de putsch in Moskou wellicht niet succesvol zou zijn. De stemming werd daarnaast gestimuleerd door geruchten over een koopprogramma van honderd miljoen pond sterling van Lehman Brothers. Het FT-100-koersgemiddelde was om 13.00 uur ruim 20 punten hoger.

FRANKFURT De koersen in Frankfurt stegen in de eerste twintig minuten handel 1,6 procent. “Gelukkig vond het bloedblad dat velen verwachtten in Moskou niet plaats” aldus een handelaar. Het Dax-30-koersgemiddelde was om 13.00 uur ruim 28 punten (1,8 procent) hoger.

TOKIO Tokio moest bij het slot een gedeelte van de eerdere winst vandaag prijsgeven. De koersen daalden 's middags doordat het onderliggende sentiment nog steeds wankel was. Het Nikkei-225-koersgemiddelde steeg 364,54 punten op 22.051,60.