Actie tegen "kleven' van automobilisten

DEN HAAG, 21 AUG. Automobilisten moeten voldoende afstand van elkaar houden en dat zal hun de komende maanden extra duidelijk worden gemaakt. Veilig Verkeer Nederland en de Algemene Verkeersdienst (AVD) van de rijkspolitie beginnen een actie tegen het "kleven' van automobilisten.

Vorig jaar gebeurden op de autosnelwegen 16.000 ongelukken, waarvan bijna 6.000 het gevolg waren van onvoldoende afstand bewaren.

Op 26 augustus plaatst Rijkswaterstaat het eerste van de ongeveer honderd attentieborden die langs de snelwegen komen met de oproep "Houd afstand'. Veilig Verkeer zet 300 afficheborden met dezelfde boodschap neer bij rust-, parkeer- en verzorgingsplaatsen. De AVD houdt extra controles in september en oktober.

Volgens de AVD heeft de gemiddelde automobilist ongeveer één seconde nodig om met de voet van gas- naar rempedaal te gaan. In die seconde legt hij bij een snelheid van 100 kilometer ruim 27 meter af. Die afstand tot zijn voorligger moet de auto dus zeker aanhouden om een kop-staartbotsing te voorkomen. De vuistregel is: de snelheid gedeeld door vier en daarbij één tiende opgeteld. Dat is bij normaal weer een veilige afstand. Bij slecht weer of duisternis is het verstandig een grotere marge aan te houden.

Wie dat niet doet kan een bekeuring krijgen. Wie achterop zijn voorligger botst, is in principe altijd schuldig. Bij de controle die de AVD de komende maanden houdt, ligt de nadruk echter op voorlichting. Automobilisten die langs de kant van de weg worden gezet, krijgen via een beeldschermpje getoond wat op hun rijgedrag is aan te merken.