TROS zendt film over "aanslag' op Gorbastjov niet uit dit weekeinde

HILVERSUM, 20 AUG. De TROS zal komende zaterdag de aangekondigde nachtfilm "De aanslag op Gorbachov' niet uitzenden. In plaats van deze film wordt de Australische speelfilm "Codenaam Barracuda' op het scherm gebracht. Dat heeft de TROS vandaag bekendgemaakt.

Volgens de TROS is gezien de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie de aangekondigde film te zeer politiek geladen. De film had als thema een (fictieve) aanslag op de deze week ten val gebrachte Sovjet-leider.

Ruim vier miljoen Nederlanders hebben gisteravond om acht uur het nieuws over de ontwikkelingen in de Sovjetunie gevolgd. Dat blijkt uit cijfers van de afdeling kijk- en luisteronderzoek van de NOS.

Het acht-uur-bulletin van de NOS haalde een kijkdichtheid van 21 procent, goed voor bijna drie miljoen kijkers, beduidend meer dan nomaal. De extra uitzending van RTL 4 werd op dat moment door zo'n miljoen kijkers gevolgd.

Ook de andere reguliere uitzendingen van het NOS-journaal trokken meer kijkers. Het zeven-uur-journaal werd door 1,8 miljoen kijkers gevolgd. Het tien-uur-journaal haalde bijna een miljoen kijkers.

De extra journaals overdag werden door 220.000 tot 350.000 kijkers gevolgd. Daarbij is geen rekening gehouden met kijkers die op hun werk naar de televisie hebben gekeken. De belangstelling voor CNN nam eveneens toe. Tussen de middag haalde deze zender een maximaal aantal van 60.000 kijkers.

Volgens kijk- en luisteronderzoek heeft de gemiddelde Nederlander gisteren twee uur naar de televisie gekeken. Een half uur meer dan in deze tijd van het jaar gebruikelijk is.