"Toeristen voorlopig niet naar Sovjet-Unie'

ROTTERDAM, 20 AUG. De ANVR, de overkoepelende organisatie van touroperators, adviseert reisorganisaties om boekingen naar de Sovjet-Unie voorlopig te annuleren. De ANVR heeft dat vanmiddag besloten.

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft geen advies doen uitgaan voor reizen naar de Sovjet-Unie. Volgens een woordvoerster van het ministerie is zo'n reisadvies ook niet “in de maak”. “De mensen zijn zelf wel in staat te bedenken of het te gevaarlijk is om daarheen te reizen of niet”, aldus de woordvoerster.

Volgens schattingen van het ministerie bevinden zich 300 tot 500 Nederlandse toeristen in de Sovjet-Unie. De toeristenbond ANWB schatte gisteren nog dat er 600 à 1.000 Nederlanders in de Sovjet-Unie reizen. Die schatting is gebaseerd op aantallen van voorgaande jaren, aldus de ANWB.

De machtswisseling in de Sovjet-Unie heeft vooralsnag geen nadelige gevolgen voor het civiele luchtverkeer. Vluchten van de KLM gisteren naar Moskou en Leningrad konden ongehinderd worden uitgevoerd. De luchtvaartmaatschappijen hebben volgens de KLM van de Sovjet-autoriteiten de verzekering gekregen dat het vliegverkeer geen last zal ondervinden van de onzekere politieke situatie in het land.

De KLM vliegt drie keer per week retour naar Moskou, waarvan twee keer via Warschau. Ook voert de KLM drie keer per week via Helsinki vluchten uit op Leningrad. “Daar gaan wij voorlopig gewoon mee door en er wordt ook niet of nauwelijks geannuleerd.”, aldus een KLM-woordvoerder. De KLM vliegt ook door het luchtruim van de Sovjet-Unie naar Tokio en Seoul. “Ook op die vluchten hebben wij geen problemen”, aldus de KLM.

Volgens een woordvoerder van het reisbureau Perestrojka Reizen in Bilthoven willen de nieuwe machthebbers in de Sovjet-Unie proberen het tourisme zoveel mogelijk in stand te houden. “Het Russische consulaat verstrekt nog gewoon visa”, aldus een woordvoerder van het reisbureau. Volgens Perestrojka Reizen, dat gespecialiseerd is in het organiseren van groepsreizen naar de Sovjet-Unie, verblijven op dit moment 135 touristen met een excursie van Perestrojka Reizen in de Sovjet-Unie. Van hen heeft het reisbureau nog niets vernomen: “Op telexen wordt niet geantwoord en telefoonverkeer is nauwelijks mogelijk. Maar we maken ons nog geen zorgen.”