"Tamil Tijgers vermoordden Rajiv Gandhi'

BANGALORE, 20 AUG. Indiase commando's hebben vanmorgen in de zuidelijke stad Bangalore een huis bestormd waarin zich een groep Tamil Tijgers schuilhield die ervan werd verdacht betrokken te zijn geweest bij de moord op ex-premier Rajiv Gandhi op 21 mei. Alle Tamils, onder wie twee hoofdverdachten, bleken zelfmoord te hebben gepleegd. De autoriteiten zeggen desondanks voldoende bewijsmateriaal tegen de Tijgers in handen te hebben.

Gisteravond begon het beleg van de woning in Bangalore, die was aangewezen door enkele gearresteerde Tamil Tijgers (Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam - LTTE), die streven naar onafhankelijkheid voor het noordoosten van Sri Lanka. Duizend politieagenten omsingelden het huis, maar de Tijgers wilden zich niet overgeven en openden het vuur. Commando's van het Indiase leger namen de taak over. Vanmorgen om half zeven bliezen ze de deur op en gingen het huis binnen, waar ze zeven lijken aantroffen.

Zes van de zeven bleken zelfmoord te hebben gepleegd door een cyaankali-capsule stuk te bijten. De zevende dode, die werd geïdentificeerd als Sivarasan, de man die door de autoriteiten als een van de hoofdverdachten werd gezien en op wie drie maanden jacht is gemaakt, had behalve vergiftigingsverschijnselen een schotwond door de slaap. Ook zijn vriendin Subha bevindt zich onder de doden.

De autoriteiten gaan ervan uit dat Sivarasan, die de bijnaam "One-Eyed Jack' droeg vanwege een glazen oog, samen met Subha de bomaanslag die op 21 mei nabij Madras een einde maakte aan het leven van Gandhi namens de LTTE voorbereidde. De dader, een vrouw, droeg de bom op haar lichaam en kwam zelf ook bij de aanslag om het leven.

Motief voor de Tijgers zou wraak zijn; Gandhi stuurde in 1987 troepen naar Sri Lanka om samen met het Sri-Lankese leger een einde te maken aan de guerrillaoorlog van de Tijgers. De Indiase interventie mislukte.

De politie verrichtte de afgelopen drie maanden ten minste twintig arrestaties, allen Tamils, die ervan werden verdacht bij het komplot betrokken te zijn. Bijna dertig mensen pleegden zelfmoord vlak voor hun aanhouding. (AP, Reuter, UPI)