Surinaamse voetballers duiken onder

ROTTERDAM, 20 AUG. Acht Surinaamse voetballers van de landskampioen Transvaal zijn na een toernee illegaal in Nederland achtergebleven. De acht lieten gisteren verstek gaan bij het vertrek van hun gezelschap naar Paramaribo en zijn vermoedelijk ondergedoken.

Een van de spelers belde gisteravond met de directeur van het transportbedrijf Jos Steeman in Alkmaar, sponsor van Transvaal, om te zeggen dat hij spijt heeft en aanstaande maandag met de eerstvolgende SLM-vlucht naar Suriname wil vertrekken. De zeven anderen zijn nog spoorloos.

Het transportbedrijf heeft gistermiddag, nadat duidelijk was dat de acht waren verdwenen, hun paspoorten aan de Surinaamse consulaat overgedragen en de vreemdelingenpolitie een lijst gegeven met telefoonnummers van hun familieleden. Het bedrijf stond borg voor de spelers, die 21 dagen in Nederland zouden verblijven.

Transvaal speelde de afgelopen drie weken oefenwedstrijden tegen Nederlandse voetbalploegen. Het Alkmaarse bedrijf, dat een vestiging heeft in Suriname, sponsorde de club dit jaar met 10.000 gulden voor onder meer voetbalschoenen en kleding. Het bedrijf betaalde ook de overtocht van het 26-koppige gezelschap, onder wie 18 spelers.

Volgens de sponsor hebben verschillende Nederlandse clubs belangstelling getoond voor enkele Transvaal-voetballers, maar zijn het niet deze spelers die zijn achtergebleven. “We hadden overigens wel rekening gehouden met een of twee achterblijvers”, zegt directeur Steeman, “maar dat er acht hier zouden blijven had niemand verwacht.”

Het bedrijf houdt er rekening mee de tickets voor de terugkeer van de acht te moeten betalen als zij het land worden uitgezet, aldus Steeman. De sponsoring van Transvaal zal waarschijnlijk worden voortgezet, zegt hij. “Het is diep triest dat het nu zo loopt, maar de toernee was zonder meer een succes. De wedstrijd tegen Den Haag was schitterend.”