Strijd Kroatiëeist opnieuw ruim 40 levens

ZAGREB, 20 AUG. Bij gevechten tussen Serviërs en Kroaten in West-Slavonië zijn de afgelopen dagen ten minste 42 doden gevallen, aldus het Kroatische ministerie van binnenlandse zaken.

Ook in de afgelopen nacht gingen de gevechten door in dit gebied, waar de Serviërs proberen een autonoom gebied te vestigen en de rest van de provincie Slavonië van de Kroatische hoofdstad Zagreb af te sluiten.

Onder de 42 doden waren dertien burgers, 23 bewapende Serviërs, vier soldaten van het Joegoslavische leger en twee Kroatische politieagenten, aldus het Kroatische ministerie. De doden vielen nabij Okucani, vlak aan de autoweg Zagreb-Belgrado. In de Joegoslavische hoofdstad Belgrado zouden later vandaag het Joegoslavische staatspresidium en de zes republiekspresidenten bijeenkomen, om door onderhandelingen te proberen voor de Joegoslavische crisis een oplossing te vinden. Zowel van Kroatische als van Servische zijde is over de mogelijkheden daartoe grote scepsis geuit.

Een van de aanvoerders van de Servische opstand in Kroatië, Milan Martic, geeft vandaag in een vraaggesprek met het dagblad Borba toe dat de Serviërs de actieve steun genieten van eenheden van het Joegoslavische leger. Martic, hoofd van de gewapende eenheden van de "Servische autonome provincie Krajina', kondigde de spoedige verovering van de steden Karlovac, Petrinja en de havenstad Zadar aan.

De Kroatische regering heeft de Serviërs gisteren beschuldigd van twee bomaanslagen dit weekeinde op het gebouw van de joodse vereniging en het joodse kerkhof in Zagreb.