Rozsa zwemt al in de serie wereldrecord

ATHENE, 20 AUG. Wereldkampioen Norbert Rozsa heeft vanochtend de toon gezet voor de Europese zwemkampioenschappen.

Op de eerste dag in Athene zwom de Hongaar in de series van de 100 meter schoolslag met 1.01,29 een wereldrecord. De oude beste tijd stond sinds januari van dit jaar al op zijn naam met 1.01,45. Ron Dekker werd een van de vele slachtoffers van het enorme tempo dat in de series werd gezwommen. De Nederlandse recordhouder verloor in zijn serie van ex-wereldrecordhouder Adrian Moorhouse en de Hongaar Karoly Guttler. Het negatieve verschil van 0,04 seconden ten opzichte van de Oosteuropeaan duwde Dekker uiteindelijk, net als vier jaar geleden in Straatsburg, buiten de A-finale.

De race van Rozsa was een spektakel. In het midden van het bad jaagde de 19-jarige Hongaar als een kat op zijn prooi. Zijn extreem gebogen rugpartij schoot ver voor de anderen door het water. Hij keerde in 28,67 en tikte aan na 1.01,29, zestienhonderdste onder het oude record. Rozsa zei in Athene wel op een wereldrecord te hebben gerekend, maar dan wel in de finale van vanavond en niet in de series. Michael van Rijn zwom in dezelfde serie als de Hongaar en plaatste zich met zijn beste seizoentijd van 1.03,46 evenals Dekker voor de B-finale mee.

In de series van de 100 meter vrije slag vrouwen won Karin Brienesse het rechtstreekse duel met de Europese jeugdkampioene Evgenia Ermakova. De race was echter zo traag dat de Nederlandse nog even in het ongewisse bleef of haar tijd van 57,54 seconden goed genoeg was voor de A-finale. Uiteindelijk ging ze als zesde over. Zij krijgt in de eindstrijd gezelschap van Marieke Mastebroek. De Groningse zwemster liet in de series weliswaar drie tegenstandsters voor, maar haar tijd van 57,70 was voldoende om als achtste en laatste de A-finale binnen te stappen.

De Nederlandse vrouwenploeg op de 4x200 meter vrije slag plaatste zich vanochtend voor de finale. Dat was niet zo'n geweldige prestatie, want er deden maar negen landen mee. Nederland won de eerste serie in 8.19,51 en was ook in het totaal het snelste. Toch wil dat volgens bondscoach Ton van Klooster niet zeggen dat zijn ploeg nu de grootste kanshebber voor het goud is. “Zilver zal al moeilijk genoeg zijn. Duitsland en Denemarken deden het in de serie wel heel rustig aan.” Diana van der Plaats werd in de race getroffen door een inzinking. Zij was halverwege de tweede baan niet meer vooruit te branden. Haar tijd (2.07,10) viel zwaar tegen. Ellen Elzerman, rugslagzwemster van origine, was de snelste van het oranjekwartet in 2.03,12, Silvester zwom 2.05,53 en Wiersma 2.03,76. Van der Plaats zal vanavond toch in de finale zwemmen. Silvester moet haar plaats aan Brienesse afstaan.

De Nederlandse waterpoloploeg wist gisteravond ternauwernood te voorkomen dat het naar het troosttoernooi van de Europese titelstrijd in Athene zou worden verwezen. De wedstrijd tegen Bulgarije eindigde met meer geluk dan wijsheid 10-10. Je zag Ivo Trumbic tijdens de wedstrijd denken: “Als coach van dit Nederlandse team word je nooit oud.”. Nu moeten de Bulgaren het in de rest van deze week opnemen tegen "dwergen' als Denemarken en Turkije. Oranje speelt in de tweede ronde tegen Spanje, Duitsland en Griekenland, het thuisland. Bulgarije werd twee weken geleden in een voorbereidingstoernooi in Borne nog met 19-6 door Nederland weggespeeld. Gisteravond kwam Oranje ook weer met vier doelpunten verschil op voorsprong (8-4), maar liet de tegenstander uit ogenschijnlijk verslagen positie terugkomen. “Ik heb ook geen verklaring voor het geknoei”, zei Trumbic. “Ik kan alleen bedenken dat de psychische druk te groot is. We komen vijf keer alleen voor doel en er wordt niet gescoord. Strafworpen worden gestopt. Benut je die kansen gewoon, is er niets aan de hand. Nu scoren die Bulgaren een paar keer en direct is er paniek. Gelukkig leven we nog. Op een bepaalde dag moet het toch eens lukken normaal te spelen.” In tegenstelling tot de mannen hadden de Nederlandse waterpolovrouwen geen moeite met de tegenstander. Groot-Brittannië werd met 20-2 verslagen en door die overwinning bereikte Oranje, de wereld- en Europees kampioen, de laatste vier. Bondscoach Kees van Hardeveld kon naar hartelust experimenteren. Edwin Jongejans bleef in Athene bij het schoonspringen van de drie-meterplank 1,45 punt van de bronzen medaille af. Het kampioenschap bij de mannen kende zelden een spannender verloop. In de finale streden liefst zeven atleten tot het einde om de prijzen, maar uiteindelijk prolongeerde de Duitser Killat nog met overmacht zijn titel. De Zweed Andersson (tweede) en de Italiaan Lorenzini (derde) bleven Jongejans net voor. “Het is nu eenmaal een sport van honderdsten”, reageerde de Nederlander. “Ik vond mezelf niet scherp genoeg. Al bij de verplichte sprongen was mijn afzet net niet je dat. Daarna werd het beter en had ik gewoon een paar keer boven de 70 punten moeten scoren. Dat gebeurde niet en daarom kan ik wel vrede hebben met die vierde plaats.” Het was zijn beste resultaat op de drie-meterplank tot nu toe. (ANP-RTR)