Northwest Airlines helpt America West

ROTTERDAM, 20 AUG. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines, waarin de KLM een belang heeft van 20 procent, helpt de in surséance van betaling verkerende concurrent America West Airlines.

Northwest, op drie na de grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, heeft America West een lening van circa 20 miljoen dollar toegezegd. In ruil daarvoor is Northwest een optie verstrekt om binnen twee jaar voor 15 miljoen dollar de enige internationale route van America West over te nemen, die tussen Honolulu en Nagoya. Verder is Northwest met America overeengekomen de ticketverkoop- en boekingssystemen op elkaar aan te sluiten.

Met de lening loopt Northwest weinig risico. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse partner van de KLM moet de Amerikaanse faillissementsrechter daarvoor nog het groene licht geven. Als hij dat doet, wordt de lening in geval van faillissement met voorrang boven andere schuldeisers aan Northwest terugbetaald.

America West is de vierde Amerikaanse luchtvaartmaatschapij die sinds eind vorig jaar mede door de Golfcrisis uitstel van betaling heeft moeten aanvragen. Pan Am, Continental Airlines en Midway Airlines gingen haar daarbij voor. America West leed in 1990 een verlies van ongeveer 80 miljoen dollar. De luchtvaartmaatschappij exploiteert ruim 100 vliegtuigen waarmee vorig jaar 15,6 miljoen passagiers werden vervoerd.

De in financiële moeilijkheden verkerende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen lijken ten prooi te vallen aan hun grote broers, zoals American Airlnes, United Airlines, Delta Air en Northwest. Die azen daarbij vooral op activa, zoals lucratieve vliegroutes. Zo kwam Pan Am vorige week voor een groot deel in handen van Delta, dat daarmee nu claimt de grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij te zijn.