Lening levert Staat 1,1 mrd gulden op

De eerste dag dat kon worden ingeschreven op de jongste staatslening heeft de minister van financiën 1,1 miljard gulden opgebracht.

Gisteren werd de inschrijving op deze 8,75 procent, tienjarige lening opengesteld. De grootte van het bedrag verraste de handel. Als gevolg van de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie opende de handel gisteren anderhalf uur later. De eerste emissieprijs was 99 procent, waarmee het effectieve rendement van de lening op 8,9 procent kwam. Het ministerie sprak onder de gegeven omstandigheden van een goede opbrengst. De lening is een zogenoemde toonbanklening, dat wil zeggen dat de uitgifte doorloopt, waarbij de uitgiftekoers iedere dag opnieuw wordt vastgesteld. Het is de zevende openbare lening van dit jaar. De eerste zes leningen haalden voor de schatkist in totaal 27,7 miljard gulden binnen. Het geld is bestemd voor de financieringsbehoefte van het rijk, die voor dit jaar wordt geschat op 44,9 miljard gulden.