Koersval Golfoorlog was groter

ROTTERDAM, 20 AUG. De schok was hevig, maar paniek bleef uit. De financiële markten reageerden gisteren op red monday nerveus en chaotisch op de val van Gorbatsjov maar van ineenstorting van de markt was geen sprake. De staatsgreep in de Sovjet-Unie veroorzaakte geen situatie vergelijkbaar met de invasie van Koeweit toen op zowel vrijdag 3 als maandag 6 augustus de koersen circa zes procent daalden.

Vanmorgen herstelden de Europese beurzen zich licht van de flinke koersverliezen van gisteren. Het beperkte verlies op de beurs van Wall Street en het hogere slot in Tokio brachten de rust op de Europese beurzen weer enigzins terug. De meeste beleggers bleven niettemin nog aan de zijlijn, in gespannen afwachting van de laatste ontwikkelingen in de Sovjet-Unie.

De koersval is nauwelijks een mini-crash te noemen. De daling van de CBS-koersindex op de Amsterdamse effectenbeurs daalde minder dan bij de minicrash van 13 oktober 1989. Toen bedroeg de daling op één dag zes procent. Gisteren was de koersval in Amsterdam 5,2 procent. Op Black Monday in 1987 was de daling een stuk groter.

De Europese beurzen reageerden toen op de fikse daling op Wall Street waar de Dow Jones index liefst 22 procent lager sloot.

Op het Amsterdamse Beursplein zakte de CBS-koersindex die dag 12 procent weg. Maar in de daarop volgende maanden zakten de aandelenkoersen van de meeste fondsen in Amsterdam nog verder (veertig tot vijftig procent) weg.

Handelaren hebben de ruwe manier waarop zij gisteren werden gewekt uit een eindeloos lijkende zomerslaap maar meteen een naam gegeven. Voor de derde keer werd de handel meteen na het weekeinde overvallen. Na de krach op Black Monday en de mini-crash op Silly Monday gaat 19 augustus de beurshistorie in als Red Monday.