Japan begint onderzoek beursschandalen

Het Japanse Lagerhuis heeft twee commissies ingesteld, één om de schandalen in de financiële wereld te onderzoeken en een om politieke hervormingen te bestuderen.

De eerste commissie, voor effecten- en bankzaken, zal de schandalen onderzoeken, die de Japanse financiële wereld de laatste tijd hebben overspoeld. Effectenhuizen hebben hun klanten gecompenseerd voor verliezen op hun transacties. Deze verliescompensatie gaat in tegen een richtlijn van het ministerie van financiën. Daarnaast zijn enkele Japanse banken betrokken geweest bij het illegaal verlenen van kredieten. De commissie bestaat uit veertig leden, 22 van de regerende Liberale Democratische Partij en achttien van de oppositie. De tweede commissie, voor politieke hervormingen, wordt geacht het kiessysteem tegen het licht te houden. Het systeem is bijzonder complex en corruptie komt vaak voor. De commissie telt vijftig leden, waarvan 28 van de LDP en 22 van de oppositie.