Geen paniek onder Nederlanders

SCHIPHOL, 20 AUG. “Van Leeuwen!” De passagier uit Moskou kijkt verrast op als hij zijn naam hoort roepen. Samen met zijn vrouw arriveerde H.P. van Leeuwen vanochtend uit Rusland na een 17-daagse toer naar Wrangel, in de Beringzee. Eergisteren kwam de groep, waarvan zij deel uitmaakten, in Moskou aan. “Er was niets bijzonders aan de hand, er hing helemaal geen gespannen sfeer in de stad”, aldus mevrouw Van Leeuwen. Ondergebracht in Hotel Kosmos in Moskou charterden ze een bus waarmee ze de stad gingen verkennen.

Toen ze gisteren rond het middaguur tanks door de stad zagen rijden dachten ze: dat zal wel normaal zijn. Onder de Nederlandse reizigers brak ook geen moment paniek uit. De terugreis is door de ontwikkelingen niet vervroegd en is gewoon volgens plan verlopen.

“Het viel ons wel op dat het asfalt rond het Rode Plein bijkans aan flarden werd gereden”, zegt Van Leeuwen. Via de Moskouse televisie waren ze getuige van het moment waarop Boris Jeltsin op een tank klom en zijn verklaring voorlas. “Later op de dag zijn we de stad weer ingegaan en konden rustig tussen de tanks door lopen, de soldaten maakten op een enkele uitzondering na, een ontspannen indruk”.

De afgelopen nacht kwam de groep om 3 uur op het vliegveld van Moskou aan. Van Leeuwen: “Er lagen honderden mensen te slapen. De controle was streng maar misschien is dat altijd wel zo. Hoewel, iemand moest al zijn bagage laten zien en toen werd ontdekt dat hij twee paar schoenen bij zich had, moest hij daar een paar van inleveren”.