ETA: doel Spaanse politie was fysieke vernietiging

MADRID, 20 AUG. Zesduizend mensen hebben gisteren de begrafenis bijgewoond van drie leden van de Baskische terreurbeweging ETA, die zaterdagmiddag om het leven kwamen tijdens de belegering van een flatgebouw in San Sebastian.

Tijdens de teraardebestelling roemden sprekers het idealisme van de omgekomenen en werd met vlaggen en spreekkoren steun aan ETA betuigd. Familieleden van de gedode terroristen hebben een aanklacht wegens moord tegen de verantwoordelijke autoriteiten ingediend en ook de politieke partij Herri Batasuna, die wordt beschouwd als de "legale arm' van ETA, is van mening dat de politie van begin af aan uit is geweest op de “fysieke vernietiging” van de drie.

Volgens de politie hebben de etarras van het "commando-Donosti' tijdens de vier uur durende schietpartij herhaaldelijk de kans gekregen om zich over te geven, maar kozen zij onder het zingen van het Baskische volkslied vrijwillig voor de dood. De onderzoeksrechter heeft bevestigd dat de terroristen levenloos werden aangetroffen, maar in het bezit van machinegeweren en handgranaten. Twee politiemannen raakten bij het vuurgevecht zwaar gewond.

De operatie tegen de terroristen in San Sebastian werd zaterdagmiddag vervroegd in gang gezet, omdat de politie over aanwijzingen beschikte dat voor maandag een grote aanslag was gepland. De groep werd al enige tijd in het oog gehouden.