Engelberts wil ruilhandel met Oekraïne

ROTTERDAM, 20 AUG. Handel- en beleggingsmaatschappij Engelberts is vanwege toenemende spanning al drie maanden bezig alternatieven te zoeken voor de handel met de Sovjet-Unie. “Wij handelen met de Oekraïne. Daar deed men wat schichtig over de acceptatie van het Unie-verdrag en hield men er serieus rekening mee dat het precies de andere kant op zou slaan”, aldus directeur G.O. Engelberts.

Engelberts haalt agrarische produkten uit de Oekraïne en levert daarvoor in de plaats machines en technologie. In september vorig jaar begon Engelberts met een samenwerkingsproject in Kiev. Op dit moment is er één man van de firma in Kiev. Hij probeert financieringen los te krijgen, want een volledige ruilhandel is niet mogelijk. Hij heeft in de afgelopen nacht nog contact weten te krijgen met mensen van de joint-venture in een kleinere stad in de Oekraïne.

“Ze vertelden mij dat ze nog steeds kansen zien voor een zelfstandig Oekraïne. In de kleinere plaatsen is de bevolking veel nationalistischer. Er kan bijvoorbeeld niet in het Russisch maar alleen in het Oekraïns worden gecommuniceerd. Op de komende drie dagen komt het aan, zeiden ze. Lukt dat zonder bloedvergieten, dan is er nog niets verloren.”

Engelberts: “Ik kreeg de afgelopen drie maanden steeds meer signalen dat er een set-back op komst was. Zo kregen we verzoeken om mee te werken aan emigratie van Oekrainers naar Canada”.