Bush: staatsgreep onwettig

WASHINGTON, 20 AUG. De Amerikaanse president, Bush, noemt de machtsovername in de Sovjet-Unie onwettig en roept op tot terugkeer van de afgezette president Gorbatsjov.

Bush en verscheidene andere Westerse leiders hebben ook de hoop uitgesproken dat de bevolking van de Sovjet-Unie in opstand zal komen tegen de nieuwe machthebbers. De NAVO zou later deze week op het niveau van de ministers van buitenlandse zaken bijeenkomen om de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie te bespreken.

“Wij steunen de oproep van (de Russische) president Jeltsin tot herstel van de wettig gekozen machtsorganen en het herstel van Sovjet-president Gorbatsjov in zijn functie”, aldus de Amerikaanse president in een schriftelijke verklaring. In de verklaring staat ook dat de VS alle democratisch gekozen leiders steunen en het gebruik van geweld tegen hen of tegen de Baltische republieken verwerpen. Bush zei dat de VS economische hulp aan de Sovjet-Unie niet steunen zolang daar “onconstitutionele middelen” worden gebruikt.

De Duitse bondskanselier, Kohl, eiste gisteravond van het nieuwe bewind in Moskou dat het alle onder Gorbatsjov gesloten verdragen respecteert, dat het de mensenrechten eerbiedigt en dat het doorgaat met de afgesproken wapenvermindering. Hij zei dat de Sovjet-Unie alleen op steun van Duitsland en de andere Westerse landen kan blijven rekenen als het proces van hervorming en democratisering doorgaat.

Japan, dat gistermorgen eerst de reacties in Washington en Londen wilde afwachten, heeft besloten de hulp aan de Sovjet-Unie op te schorten. Het gaat om een na het bezoek van Gorbatsjov aan Tokio in april afgesproken programma voor technische hulp bij het transformeren van militaire in civiele industrie, veiligheidsmaatregelen bij kernenergie en verbetering van het distributienet in de Sovjet-Unie. (Reuter, AP)