British Library vreest uitstel van verhuizing door mankement boekenstellingen; Bruynzeel-kasten in Londen haperen

ROTTERDAM, 20 AUG. In Londen hebben tegenstanders van de verhuizing van de Britse Bibliotheek een nieuwe voedingsbodem gekregen voor hun bezwaren tegen het nieuwe complex, doordat problemen zijn ontstaan bij de verrijdbare boekenkasten die zijn gefabriceerd door de Nederlandse firma Bruynzeel. Een deel van de achthonderd geïnstalleerde boekenkasten blijkt niet of slecht te bewegen. De in totaal elfhonderd boekenkasten die Bruynzeel aan de British Library levert zullen opslagruimte bieden aan tien miljoen boeken.

Volgens A.W.M. Ewaldts, hoofd produktie logistiek bij Bruynzeel, hebben de verrijdbare magazijnstellingen last van “kinderziektes”. Het mobiele opbergsysteem wordt al vijfentwintig jaar toegepast bij “duizenden” klanten, aldus Ewaldts. “Daar hebben we nooit problemen mee gehad. Door een speciale constructie die nodig was voor de British Library moeten we wat modificaties aan het tandwielsysteem aanbrengen. Dat karwei zal binnen enkele weken klaar zijn.”

Het Bruynzeel-systeem is ontworpen om ruimte uit te sparen. De bijna drie meter hoge boekenkasten, die op vier kelderverdiepingen worden geplaatst, staan pal tegen elkaar aan en kunnen met een tandwielsysteem handmatig uit elkaar worden gereden. De kasten rijden over rails. Het systeem spaart ruimte (aan gangpaden) en beschermt de boeken tegen stof. Het wordt onder meer toegepast voor opslag van administraties, boeken en cateringwaren.

In mei klaagde de directie van de British Library bij het testen van een aantal van de verrijdbare kasten alleen over de stroeve en botsende bewegingen, waardoor “de boeken van de planken vielen”. Nadat dit probleem door Bruynzeel was verholpen ging de installatie van de kasten vorige maand verder. Inmiddels is de Nederlandse fabrikant er voor de tweede keer bijgeroepen omdat er volgens de British Library helemaal geen beweging meer in is te krijgen.

Ewaldts ontkent dat er sprake is van een ernstig probleem. “Het is een klein onderdeeltje dat wat knellend werkt. We zijn al bezig het probleem te verhelpen. We hebben met tijdsdruk te maken gehad doordat we binnen een half jaar ongeveer tachtig procent van het project moesten leveren.”

Een woordvoerder van de British Library zegt dat de verhuizing van de boeken van de huidige bibliotheek in Bloomsbury naar St. Pancras vertraging zal oplopen door de tegenslagen met het Bruynzeel-systeem. Volgens Ewaldts is daar geen sprake van. “De eerste boeken kunnen nog deze of anders volgende maand in de kasten.” Voor de verhuizing, die vorige maand zou beginnen, is twee jaar uitgetrokken. Bruynzeel kreeg de prestigieuze opdracht van de British Library om 283 kilometer aan mobiele boekenkasten te leveren twee jaar geleden. Met de transactie is een bedrag van 6,4 miljoen pond (22 miljoen gulden) gemoeid, zegt Ewaldts.

Het nieuwe gebouwencomplex waarin de British Library wordt gevestigd gaat in 1993 open. De bouw van het complex aan Euston Road in St. Pancras, Noord-Londen, heeft vijftien jaar in beslag genomen. De kosten liggen omstreeks 450 miljoen pond (1,4 miljard gulden) - drie keer zo hoog als geraamd - waarmee de bibliotheek het duurste openbare gebouw in Groot-Brittannië is. De bibliotheek bevat met ruim 18 miljoen boeken een van de meest waardevolle verzamelingen ter wereld. Elk boek dat in Groot-Brittannië verschijnt wordt in de bibliotheek opgenomen.

De verhuizing van de British Library heeft - niet alleen wegens de hoge kosten - tot felle protesten geleid bij een groep van zeventig academici en schrijvers, de vaste gebruikers van de historische bibliotheek in Bloomsbury. Zij twijfelen sterk aan de beoogde verbeteringen ten opzichte van de huidige bibliotheek en aan het gebruiksgemak van het nieuwe complex in St. Pancras, met een vloeroppervlakte dat tweemaal zo groot is als het warenhuis Harrods. Door eerdere tegenslagen blijkt het aantal plaatsen in leeszalen slechts met 73 stoelen te zijn uitgebreid in plaats van de geplande duizend.

De grootste zorg van de groep verontruste gebruikers is echter het verdwijnen van de befaamde Ronde Leeszaal in Bloomsbury, waar Charles Dickens en George Bernard Shaw werkten en waar Karl Marx Das Kapital schreef. De zaal wordt in 1996 aan het British Museum overgedragen. Ondanks de tegenspoed houdt de British Library vast aan de voordelen van het nieuwe gebouw. De gebruikers zullen de faciliteiten, aldus een woordvoerder van de bibliotheek, als de beste ter wereld beschouwen.