Bonn: geen akkoord over vrijlating broers

BONN-TEHERAN, 20 AUG. Duitsland heeft gisteren ontkend dat het een "gentleman's agreement' zou hebben bereikt met Iran, waarbij in ruil voor de vrijlating van twee Duitse gijzelaars in Libanon twee Libanese broers die in Duitsland gevangenzitten gratie zouden krijgen.

“Zo'n overeenkomst bestaat niet”, aldus een zegsman van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken. Een bericht van deze strekking was eerder uit Beiroet gekomen van een goed ingevoerde fundamentalistische bron.

Aangenomen wordt dat de twee Duitse gijzelaars, Heinrich Stübig en Thomas Kemptner, in handen zijn van familieleden van de beide broers Hamadi. De ene, Mohammed Ali, zit een levenslange straf uit in een Duitse gevangenis wegens zijn rol bij een vliegtuigkaping in 1985. De ander, Abbas, kreeg dertien jaar nadat hij in 1988 via een gijzeling had gepoogd zijn broer vrij te krijgen.

In Iran vielen gisteren geluiden te horen als zou de vleugel in de regering die gekant is tegen betere betrekkingen met het Westen er op hebben aangedrongen de vrijlating van de Westerse gijzelaars in Libanon uit te stellen tot de presidentsverkiezingen van volgend jaar in de Verenigde Staten. Dan zou Iran meer concessies kunnen verwachten van Washington. De bronnen in Teheran wezen erop dat in het dagblad Salaam onlangs was gepleit voor een dergelijke aanpak.

Andere waarnemers in de Iraanse hoofdstad menen evenwel dat het de vraag is of president Rafsanjani zolang wil wachten. Zij geloven dat de Iraanse autoriteiten er op het ogenblik juist alles aan doen om de gijzelaarskwestie eindelijk uit de wereld te helpen. (Reuter, AP)