Aarzelende beurs wint terrein terug, herstel Begemann

ROTTERDAM, 20 AUG. De Amsterdamse effectenbeurs herstelde zich vanmorgen enigszins van de forse koersdalingen gisteren. Begemann won wat terrein terug na geruststellende woorden van topman Joep van den Nieuwenhuyzen over zijn investeringen in de Sovjet-Unie.

AMSTERDAM Koopjesjagers die hun slag probeerden te slaan na de scherpe koersdalingen op red monday stuwden de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen omhoog. De CBS-stemmingsindex, die gisteren 5,2 procent daalde op 87,8 punten, noteerde om 13.00 uur 1,5 punten hoger. Een beter dan verwacht slot op Wall Street en Tokio, hogere openingskoersen in Londen en de sedert gisteren scherp hogere dollarkoers waren een stimulans voor de aandelenkoersen. “We openden met redelijke omzetten, maar later vielen die enigszins terug”, aldus een handelaar. De omzetten waren aanzienlijk lager dan gisteren toen op de aandelenmarkt een omzet werd geboekt van 1,42 miljard gulden, tegen 546,1 miljoen vrijdag. De schatting was dat de omzetten wel groter waren dan vorige week.

De val van Gorbatsjov bleek gedeeltelijk verwerkt in de beurskoersen, maar marktpartijen bleven zich terughoudend opstellen in afwachting van nieuwe ontwikkelingen in de Sovjet-Unie.

Een andere handelaar schatte dat “zeven van de tien” marktpartijen gisteren de week ingingen met forse posities. “Sommige collega's hebben gisteren forse verliezen moeten incasseren”, aldus de handelaar die tevreden constateerde dat zijn eigen bedrijf “dankzij terughoudend handelen de dag met een forse plus kon afsluiten”.

Institutionele beleggers waren voorzichtig. Handelaren verwachtten dat de grote instituten niet in de markt zouden stappen vóór een verdere daling van de aandelenkoersen. Het grootste fonds op het Damrak, Koninklijke Olie, steeg 2,20 gulden. Gisteren verloor Koninklijke 2,40 gulden op 156 gulden. Handelaren zeiden dat het aandeel profiteerde van voortgaande vraag nadat de oliesector vanacht goed lag in New York.

Opvallend waren gisteren de zeer grote omzetten in Philips (4,2 miljoen stuks), die werden geboekt terwijl de koers van het elektronicafonds maar 2,70 gulden lager sloot op 33,10 gulden. Volgens handelaren kwam het aanbod vooral van de optiebeurs en de professionele handel. Gisteren nam Philips met ca. 18.000 verhandelde contracten circa een kwart van de totale EOE-omzet voor zijn rekening. Aan de koopkant opereerden gisteren volgens bronnen in Londen “bijna uitsluitend” grote Amerikaanse en Britse funds die op lange termijn vertrouwen hebben in het herstel van Philips.

Het bedrijvenconglomeraat van Joep van den Nieuwenhuyzen, Begemann, verloor gisteren 17 gulden op 145 gulden, maar wist zich vanmorgen met een winst van tien gulden enigszins te herstellen. Begemann kocht recentelijk de machinefabriek Tsenmash in de Sovjet-Unie. Beleggers waren kennelijk gerustgesteld door Van den Nieuwenhuyzen die gisteren zei dat de investeringen in de Sovjet-Unie goed waren verzekerd.

DAF, dat donderdag komt met de halfjaarcijfers, was zeventig cent hoger, hoewel analisten verwachten dat de voortgaande recessie in de Britse truckmarkt dit jaar zal leiden tot verdere verliezen bij DAF. De verwachting is dat de verliezen van DAF over het eerste halfjaar tussen 70 en 110 miljoen gulden zullen bedragen, na een verlies van 32,1 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. Analisten wijzen erop dat de Britse markt op het moment nog verder afglijdt, wat pijnlijke gevolgen heeft voor DAF dat een groot deel van de omzet boekt in Groot-Brittannië. Na de overname van de truckdivisie van British Leyland in 1978 werden de Britse eilanden de grootste afzetmarkt voor DAF.

DAF boekte vorig jaar een netto verlies vóór buitengewone lasten van 149,6 miljoen gulden, nadat de Britse truckmarkt met dertig procent kromp en die voor bestelauto's met 19 procent. In 1989 boekt DAF nog een winst van 171,7 miljoen gulden.

NEW YORK De val van Gorbatsjov veroorzaakte gisteren een koersval van meer dan honderd punten van het Dow Jones gemiddelde van de dertig meest actieve fondsen. De graadmeter herstelde zich later enigszins toen koopjesjagers in de markt kwamen. De Dow sloot 69,99 punten lager op 2.898,03, de grootste daling sedert 9 oktober 1990.

LONDEN De beurs van Londen, die gisteren tachtig punten moest prijsgeven, herstelde zich vanmorgen enigszins, maar handelaren zeiden dat de vraag tegenviel. Het FT-100-koersgemiddelde van de honderd meest verhandelde aandelelen steeg aanvankelijk meer dan dertig punten, maar die winst was omstreeks het middaguur geslonken tot 20,2 punten op 2.560,7.

FRANKFURT Het Dax-30-koersgemiddelde, gisteren met een daling van meer dan 155 punten ofwel negen procent de grootste verliezer in Europa, steeg vanmorgen 15,02 punten. Maar beleggers in Frankfurt bleven zeer nerveus in afwachting van verdere ontwikkelingen in de Sovjet-Unie.

TOKIO Tokio sloot vandaag hoger. Arbitrage-aankopen en vraag van beleggingsfondsen professionele handelaren duwden de aandelenkoersen enigszins omhoog. Beleggers bleven grotendeels aan de zijlijn en wachtten de gebeurtenissen in de Sovjet-Unie af. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 230,30 punten ofwel ruim één procent hoger op 21.687,06.