Transfer is slechts een droom

Enkele weken geleden nog verkeerde Frank Berghuis, ex-voetballer van PSV, VVV, PEC Zwolle en FC Volendam, in de veronderstelling dat aan dit rijtje van Nederlandse voetbalclubs de naam van de Turkse topclub Galatasaray toegevoegd zou worden.

Waarschijnlijk blijft het allemaal bij die mooie droom want nog steeds heeft Volendam geen cent van de transfersom van circa 4,5 ton ontvangen. De club zal bij de arbitragecommissie van de UEFA om een spoedappèl vragen inzake de mislukte transfer terwijl Berghuis zelf overweegt bij de Europese voetbalbond een schadeclaim in te dienen. Manager Henk van Ginkel van Galatasaray wacht de ontwikkelingen ondertussen met Hollandse nuchterheid af.

Is het voor een topclub als Galatasaray te moeilijk om 4,5 ton over te maken?

Nee, normaal gesproken hebben ze hier geen problemen met het aantrekken van spelers. De beurs wordt regelmatig opengetrokken. Ik weet ook niet wat er nu precies mis is gegaan. Ik heb met Berghuis keurig een contract voor twee jaar afgesloten met bepaalde aanvullende financiële voorwaarden. Normaal gesproken worden contracten gerespecteerd maar als hoger geplaatste mensen in de club daar anders over denken, houdt het op. Ik heb inmiddels mijn handen van de hele zaak afgetrokken.

Was het optreden van Berghuis tijdens het Rotterdam-toernooi misschien niet wat jullie verwachtten?

Dat zou je aan de trainer moeten vragen maar als dat zo is dan zet ik dikke vraagtekens bij de gang van zaken. Berghuis heeft beide wedstrijden meegedaan en werd alleen het laatste duel een kwartier voor tijd gewisseld. Dan verwacht je dat het wel goed zit. Bovendien wisten we al ver voor het toernooi wat Frank in huis had. Als je pas na zes weken tot de conclusie komt dat hij niet voldoet, vind ik dat rijkelijk laat.

Heeft Galatasaray zich voorbereid op de stappen die Volendam en Berghuis gaan ondernemen?

Nee, ze wachten hier gewoon af en doen of er niks aan de hand is. Ik heb de clubleiding inmiddels wel gewaarschuwd voor de problemen die ongetwijfeld gaan komen maar dat dringt nog niet tot ze door. Turken zijn misschien heetbloedig maar van dit soort zaken schrikken ze hier al lang niet meer.

    • Leon van Eijndhoven