Sloothaak helpt mee aan eerherstel stal Schockemöhle

ROTTERDAM, 19 AUG. Een Fries met de Duitse nationaliteit heeft er voor gezorgd dat de successen van de Nederlandse springruiters zich niet op overdreven wijze aaneen rijgen. Franke Sloothaak, rijdend voor de paardemagnaat Paul Schockemöhle, won gisteren voor de eerste keer de Grote Prijs van het CHIO in Rotterdam. Jos Lansink, het paradepaardje van Oranje, werd tweede door in de barrage een fractie achter te blijven.

Sloothaak stuurt met de imposante Optiebeurs Walzerkönig aan op fors eerherstel van de stal van Schockemöhle, die vorig jaar in opspraak werd gebracht wegens vermeende dierenmishandeling. De door de oud-Nederlander aangevoerde equipe heerst op de internationale parcoursen. “Het komt voor dat onze paarden in een bepaalde rubriek een, twee, drie en vier worden”, aldus Sloothaak.

Sloothaak, sinds 1976 in Duitse dienst bij de familie Schockemöhle, is vorig jaar in moeilijke tijden geen seconde van de zijde van zijn baas geweken. Een oud-werknemer bracht aan het licht dat er in de befaamde stal gebruik werd gemaakt van barreren, een trainingsmethode waarbij paarden attent worden gemaakt door ze met opzet tegen een balk of lat (ook wel in mensenhanden) te laten springen. De Duitse media stelden de vermeende mishandeling uitgebreid aan de kaak, Schockemöhle dreigde zijn springstal op te heffen. Een wetenschappelijk onderzoek, ingezet door de dierenbescherming, wees uit dat de aanpak, overigens overal ter wereld geregeld in praktijk gebracht, was te billijken en niets met mishandeling van doen had.

Sloothaak kon vervolgens met Walzerkönig zijn sprong naar de top afmaken. Sinds 1988 heeft hij de beschikking over het nu 12-jarige paard, dat in het begin van zijn loopbaan veelvuldig werd bekritiseerd omdat hij altijd wel een foutje maakte. “Ik heb altijd vertrouwen in het dier gehouden”, aldus Sloothaak. “Hij is nu rustig, heeft ervaring en kan bijna alles aan.”

In 1988 maakte Sloothaak met Walzerkönig deel uit van de Duitse ploeg, die op de Olympische Spelen in Seoul goud won. Dit jaar won hij alweer drie Grand Prix en viel hem bij de Europese titelstrijd in La Baule de tweede plaats - achter de Fransman Navet - ten deel. Naast Walzerkönig heeft Sloothaak twee aankomende Grand Prix-paarden in opleiding en beschikt hij tevens over twee dieren, die bij uitstek voor puissance geschikt zijn. Een bijna unieke situatie die zelfs voor de Nederlandse top van tegenwoordig ondenkbaar is.

Voorlopig is Walzerkönig echter nummer één voor Sloothaak. Zolang er maar niet te veel muziek op de concoursen is. “Daarvan wordt het dier onrustig”, aldus Sloothaak. “Het is zelfs zo erg dat hij zich in de stal zwaar blesseert, wanneer er in de omgeving van het springterrein te veel feest wordt gevierd. Ik kan ook nooit met Walzerkönig naar de prijsuitreiking. Dan breekt hij het hele parcours alsnog af.”

Eenmaal in de ring is het paard rustig, wat er om hem heen ook gebeurt. “Dan is hij met z'n werk bezig en leidt niemand hem meer af”, aldus Sloothaak. Over wat voor vermogen Walzerkönig beschikt bleek gisteren vooral in de barrage. Na een zeer korte wending stond de combinatie vrijwel stil voor de twee-sprong. Welhaast uit stand nam het dier vervolgens de laatste obstakels richting erepodium.

Slechts Lansink met Egano en Durand met Jappeloup, de aan een afscheidstoernee werkende gouden combinatie van Seoul, bleven eveneens foutloos. Jappeloup, die over enkele weken definitief stopt, heeft niet meer de kracht van weleer en hoefde zich van zijn berijder niet uit te sloven voor een toptijd. Lansink had niet het gevoel dat hij in het Kralingse Bos de strijd met Sloothaak aankon. “Misschien was de barrage niet helemaal geschikt voor mijn paard. Maar ik denk dat Franke vandaag elke barrage had gewonnen.”