Rowan neemt belang van 49 pct in KLM Helikopters

KLM Helikopters, een volle dochter van de KLM, heeft met het Amerikaanse bedrijf Rowan Companies uit Houston een principe-overeenkomst bereikt over nauwe samenwerking tussen beide bedrijven.

Rowan verwerft daartoe een belang van 49 procent in KLM Helikopters. KLM Helikopters streeft, tegen de achtergrond van de liberalisering van de Europese markt na 1992 en de ontwikkeling van de offshore, naar versterking van zijn positie op de thuismarkt en naar een grotere internationale rol. Verbreding van de activiteiten en de daarvoor noodzakelijke uitbreiding van de vloot wil KLM Helipkopters in samenwerking met Rowan en diens dochtermaatschappij ERA Aviation realiseren. Rowan Companies, genoteerd op Wall Street, verricht op contractbasis boorwerkzaamheden ten behoeve van gas- en oliewinning. Het bedrijf bezit 39 boorplatforms, waarmee het overal ter wereld actief is. Vorig jaar bedroeg zijn omzet 292 miljoen dollar. Via ERA Aviation (Anchorage, Alaska) onderhoudt Rowan helikopterdiensten en regionale luchtverbindingen in Alaska, Californië en de Golf van Mexico. De vloot telt 102 helikopters en vijftien gewone vliegtuigen. ERA Aviation zette vorig jaar 113 miljoen dollar om en behaalde een bedrijfsresultaat van 13 miljoen. Omzet en winst van KLM Helikopters bedroegen vorig jaar respectievelijk 77 miljoen en 3 miljoen gulden. De vloot van twaalf helikopters wordt vooral ingezet voor het vervoer van mensen van en naar platformen op het Nederlandse deel van het continentaal plat. De maatschappij ontwikkelt de laatste jaren verschillende nieuwe activiteiten, waaronder de afhandeling van luchtverkeer op Schiphol-Oost, technisch onderhoud aan vliegtuigen van onder meer KLM Cityhopper en de ontwikkeling van de luchthaven Den Helder.